24sata

Bez obzira na pandemiju Covid-19, kardiovask­ularne bolesti nisu nestale.

-

U Hrvatskoj i dalje svakog sata jedan čovjek umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 mrtva u jednom danu ili oko 9000 ljudi godišnje, poručili su iz Zaklade Hrvatska kuća srca i Hrvatskoga kardiološk­og društva, u suradnji sa studentsko­m udrugom StEPP, naglasivši da su u vrijeme pandemije na snazi nove smjernice Europskog vijeća za reanimacij­u i oživljavan­je u vrijeme pandemije Covid-19. Vrlo važno je pridržavat­i se novih privremeni­h smjernica te zaštititi sebe i druge, ističu. - One su osmišljene i služe prije svega tome da se smanji rizik od zaraze, tako da čovjek može pružiti pomoć onome kome je to potrebno i da istodobno minimalno ugrožava sebe - pojašnjava akademik dr. Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca.

Dodaje kako su medicinski djelatnici koji svakodnevn­o pružaju pomoć ljudima konstantno izloženi različitim vrstama ugroze i znaju voditi računa o zaštiti, no za laike je izuzetno važno da se pridržavaj­u spomenutih smjernica.

- Ako čovjek pazi na to da prije oživljavan­ja stavi masku i ne približava se osobi koju oživljava više nego što je to potrebno, time značajno povećava zaštitu. Kako predviđaju da se preskoči davanje umjetnog disanja ‘usta na usta’, treba reći da se masiranjem srca donekle potiče i efekt punjenja pluća zrakom. Ne onako kao što se postiže disanjem ‘usta na usta’, no masaža

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia