24sata

PANDEMIJI: A NA USTA’

-

POKRIJTE MU USTA Prije no što počnemo ručnu masažu prsnoga koša, važno je unesrećeno­m čovjeku usta pokriti komadom tkanine ili maskom kako bi se spriječila potencijal­na infekcija korona virusom u trenutku otvaranja dišnog puta čovjeka koji je doživio srčani zastoj.

MASIRAJ- TE SRCE Nećemo unesrećeno­m čovjeku dati umjetno disanje usta na usta nego ćemo izvesti isključivo ručnu masažu prsnoga koša. srca će imati i taj efekt, tako da može pomoći da se uspostavi funkcija disanja - pojašnjava Miličić.

Dodaje kako se kod masaže srca ništa bitno ne mijenja u odnosu na uobičajen postupak, odnosno provodi se istim ritmom, samo bez prekida radi disanja.

S tim se slaže i prim. dr. Žarko Rašić, ravnatelj Nastavnog zavoda za Hitnu medicinu Grada Zagreba. Dodaje kako je, uz smjernice koje je donijelo Europsko vijeće za reanimacij­u i oživljavan­je, korisno ako građanin koji pristupi oživljavan­ju ima i može navući zaštitne rukavice, što će pridonijet­i

DEZINFEKCI­JA Nakon pružanja postupka oživljavan­ja, onaj koji je pružao oživljavan­je treba u što kraćem roku oprati ruke, dezinficir­ati ih, a u međuvremen­u izbjegavat­i rukama dodirivati sluznicu nosa i očiju te usta. sigurnosti od zaraze.

- Ako ih nemate, nije problem, no kako ne znate je li možda osoba ispred vas bila u kontaktu s nekom zaraženom osobom, nije naodmet staviti ih ako su pri ruci - kaže.

- Najvažnije je odmah, prije nego što fizički pristupite oživljavan­ju, nazvati 112 ili 194 te pozvati pomoć da biste bili sigurni da će stručna pomoć stići na vrijeme - dodaje Rašić. Kaže kako je prosječno vrijeme dolaska Hitne pomoći na mjesto nesreće u Zagrebu sedam minuta, pa je rani poziv presudan da kao laik izdržite do dolaska liječnika koji će preuzeti oživljavan­je.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia