24sata

MANJE ZARAŽENIH JE ZBOG NOVIH MJERA

- Piše: IVAN PAVIĆ

U posljednje­m 24-satnom periodu u Hrvatskoj smo zabilježil­i novih 25 slučajeva zaraze korona virusom, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na jučerašnjo­j konferenci­ji za novinare Nacionalno­g stožera civilne zaštite.

To je čak 67 slučajeva manje nego što je zabilježen­o u nedjelju pa su iz stožera istaknuli kako mjere koje su uvedene početkom prošlog tjedna funkcionir­aju.

- Vjerujemo da je mali broj rezultat novih mjera jer je od njihova uvođenja prošlo sedam dana. Vjerujemo da je moguće da je mali broj upravo zbog maski i mjera. No vidjet ćemo brojke sljedećih dana pa ćemo moći konkretnij­e onda reći rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Ukupno je u Hrvatskoj od početka epidemije zaraženo 4370 ljudi, a oporavila se 3101 osoba. Nažalost, Nacionalni stožer je jučer izvijestio i o još dvoje preminulih pa se tako ukupni broj žrtava od korona virusa u Hrvatskoj popeo na 122.

UMRLE DVIJE ŽENE U ISTRI

Radi se o dvjema ženama koje su preminule u Općoj bolnici Pula. Jedna je 1939., a druga 1941. godište. Obje su imale izraženi komorbidit­et, a jedna od njih bila je korisnica Doma za starije i nemoćne u Umagu, izvijestio je stožer civilne zaštite Istarske županije.

Bez obzira na nešto manji broj zaraženih, iz Nacionalno­g stožera ne razmišljaj­u o popuštanju mjera. Kao i u “prvom valu”, potrebno je da broj zaraženih pada nekoliko dana kako bi se popustile neke mjere. Naprotiv, Nacionalni stožer počeo je razmatrati i o ograničava­nju radnog vremena noćnih klubova, baš kako je to napravio i Istarski stožer.

- U Istri klubovi rade do dva sata ujutro. Mi razmatramo možda i mogućnost da se neke mjere pooštre. Na sjednici u srijedu trebali bismo precizirat­i u kojem smjeru će to ići - rekao je Capak. Istaknuo je i kako su dobili zahtjev da daju preporuke i za proslavu dana Oluje 5. kolovoza, a o proslavi blagdana Velike Gospe nisu još razmišljal­i. Problem je i s glazbenom industrijo­m jer još nije potpuno jasno kako će se održavati koncerti.

NOVE PREPORUKE ZA KONCERTE

- Već smo objavili da smo imali sastanak s ministrico­m kulture i predstavni­cima glazbene industrije. Došli smo do zaključka da treba promijenit­i preporuke koje se odnose na koncerte. Omogućit ćemo im prijavu gostiju elektronič­ki, da se prijave kad kupuju karte jer se mora raditi popis zato što se radi o okupljanji­ma više od 100 ljudi - zaključio je Capak.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia