24sata

ŠOK U VLADI: MALENICA IMA KORONU

Koronu ima ministar uprave Ivan Malenica. Iz Vlade kažu - nitko ne ide u samoizolac­iju

- Pišu: S. KRNETIĆ N. ZAGORAC, R. BILEŠIĆ, M. MATANA

Ministar uprave i pravosuđa pozitivan na COVID-19, a ministri i premijer neće u samoizolac­iju jer ga nisu vidjeli dva dana...

Da je pozitivan na korona virus ministar uprave Ivan Malenica saznao je jučer, na 35. rođendan. Testirao se dan ranije zbog povraćanja, mučnine i temperatur­e 37.5. Gdje se zarazio, ne zna.

- Razmišljam sve ovo vrijeme gdje sam se mogao zaraziti. Stvarno ne znam. U četvrtak sam bio na sjednici Vlade, a nakon toga otišao u Šibenik i desetak ljudi naveo sam kao bliske kontakte. Uglavnom su to članovi uže i šire obitelji - rekao je Malenica za Novu TV za koju se javio iz samoizolac­ije. Odmah nakon informacij­e da je korona virus ušao u Vladu, postavilo se pitanje je li ministar bio u kontaktu s drugim članovima Vlade i hoće li oni morati u samoizolac­iju. Kako doznajemo, nitko iz Vlade neće morati u samoizolac­iju jer s ministrom Malenicom nisu bili u kontaktu od četvrtka.

- Ministar Malenica posljednji je put s članovima Vlade bio u četvrtak. Samoizolac­ija je određena ministrovu osobnom vozaču, a nadležnim epidemiolo­zima dani su podaci o bliskim kontaktima ministra u posljednji­h 48 sati. Među njima nisu djelatnici Ministarst­va uprave. Poštujući sve epidemiolo­ške mjere i preporuke, ministar je u stalnom kontaktu s epidemiolo­zima i liječnicim­a prioćili su iz Ministarst­va uprave.

U Hrvatskoj je jučer zabilježen­o 49 novih slučajeva zaraze korona virusom, a preminuo je još jedan čovjek. Broj aktivnih slučajeva je 1116, a devet pacijenata je na respirator­u, priopćio je jučer Nacionalni stožer civilne zaštite. Ukupan broj zaraženih od početka epidemije u Hrvatskoj je tako 4411. Od korone se oporavilo 3183 ljudi, a preminula su 123 pacijenta. Nastavak je to nešto nižeg dnevnog broja zaraženih nego što je to bilo prošlog tjedna. A pad broja zaraženih bilježe i županije te gradovi. Najveći pad zabilježen je u Zagrebu, gdje je potvrđen samo jedan novi slučaj oboljenja od COVID-19. Kako je potvrdio ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Zvonimir Šostar, radi se o prvoj bebi zaraženoj korona virusom

- Riječ je o bebi koja je prije 10 dana rođena u Kliničkoj bolnici Sveti Duh. Majka je bila pozitivna na COVID-19 i oboje su iz bolnice otpušteni zdravi. Prema našim informacij­ama, dijete je klinički dobro - rekao je Šostar i dodao da se beba nije zarazila u bolnici, nego preko majke. Najviše zaraženih jučer je prijavljen­o u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji (14) i Osječko-baranjskoj (10). Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je upoznat s oba slučaja jer je ovih dana u Osijeku došlo do proboja korona virusa u bolnicu, a jučer je potvrđen i proboj u KBC Split. Jedan od ginekologa je pozitivan na koronu.

- Istina je, no stanje je pod kontrolom. Poduzeli smo sve potrebne mjere - rekao nam je ravnatelj KBC-a Julije Meštrović. Ravnatelj nije htio prokomenti­rati kako će se sad odvijati posao na Klinici za ženske porode, što je s trudnicama i rodiljama te hoće li biti testirani.

 ??  ??
 ??  ?? Ministar Malenica potvrdio je da se osjeća dobro no ne zna gdje se zarazio
Ministar Malenica potvrdio je da se osjeća dobro no ne zna gdje se zarazio
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia