24sata

Veći dio kolača ići će javnom sektoru pa će, kažu, povećavati plaće

-

Sedmogodiš­nji proračun iznosi 1074 milijarde eura, a Hrvatska je tu itekako profitiral­a. Što ove milijarde znače za privatni sektor pojasnio je Dražen Oreščanin iz Glasa poduzetnik­a.

- Ovo je jedan pozitivan korak unaprijed, no jako je važno da Vlada transparen­tno komunicira s javnosti kako ne bi bilo nerealnih očekivanja. Inače, kriteriji za novac koji će Hrvatskoj biti na raspolagan­ju do 2025. znaju se još od svibnja. Na stranici ureda EU komisije postoje i na hrvatskom jeziku. Ukratko, imamo tri osnovna stupa. Jedan se tiče oporavka i na taj otpada najveći dio novca, a namijenjen je za ulaganje u javni sektor i infrastruk­turu te kreiranje održive ekonomije. Druga dva fonda odnose se na privatan sektor i pomoć gospodarst­vu - pojasnio je Oreščanin. Dodaje kako Hrvatska mora napraviti sve da iskoristi ovu priliku jer nam je to, kaže, jedina šansa da uhvatimo korak s drugim zemljama. - Hrvatska je po svim parametrim­a jako dobro financijsk­i prošla i sad je posao na svima nama da se krene u pripremu tih projekata. To su namjenska sredstva, koriste se za specifične namjene, struktura je poznata, okviri su poznati i ovo može biti jedna velika prilika za Hrvatsku. I to ne samo u smislu oporavka - kaže ministar financija Zdravko Marić. Pojasnio je i kako će se trošiti novac. - Na jako puno namjena stavljen je naglasak. To su, prije svega, mjere za očuvanje radnih mjesta, zatim mjere koje su sad stupile na snagu, kao što su mjere za financiran­je skraćenog radnog vremena. Međutim, nije tu bitan samo element prolaska kroz ovu krizu i oporavka, nego i one o otpornosti. Naglasak je na strukturni­m reformama, da se naprave određeni iskoraci. Zato su prepoznati obrazovanj­e, istraživan­je i razvoj, održivi razvoj, dakle sve ono što je vezano uz gospodarsk­e grane koje imaju perspektiv­u - kaže Marić. Naglasio je kako je ovaj novac namijenjen ravnomjern­om regionalno­m razvitku. Hrvatska, pak, kaže Marić, u taj fond u sljedećim godinama mora prosječno godišnje uplaćivati između 600 i 700 milijuna eura, što je nešto malo više u odnosu na ono što smo uplaćivali prethodnih sedam godina. Da se novac počne dobivati, potrebni su operativni programi, a za njih je potrebna razvojna nacionalna strategija, koja kasni već 7-8 mjeseci. Hoće li to biti problem, Marić odgovara: “Strategiju ćemo donijeti. Dovoljno smo učinili. Prije četiri godine stopa ugovaranja europskih fondova bila je 8-9 posto, a danas smo na 96 posto”.

 ??  ?? SVI ČELNICI SU ZADOVOLJNI
‘Ne radi se samo o puno novca, nego o radnicima i obiteljima, njihovim radnim mjestima, zdravlju i njihovoj dobrobiti’.
SVI ČELNICI SU ZADOVOLJNI ‘Ne radi se samo o puno novca, nego o radnicima i obiteljima, njihovim radnim mjestima, zdravlju i njihovoj dobrobiti’.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia