24sata

Maturanti su dobili čak 15.822 jedinice

MANJI PAD Zbog korone nisu polagali gradivo drugog polugodišt­a pa je maturu palo 6398 maturanata. Lani je palo 8800 pristupnik­a

- Piše: ANA DASOVIĆ

Neke od obaveznih predmeta državne mature na ovom je ljetnom roku palo 460 gimnazijal­aca (3,9 posto), ali i čak 5627 (37,8%) učenika strukovnih škola, pokazuju konačni rezultati državne mature.

Ovogodišnj­a državna matura nije sadržavala gradivo drugog polugodišt­a, što je sad već bivša ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak dala izbaciti zbog dugotrajne karantene, a nije bilo nužno dobiti ni pozitivnu ocjenu iz eseja, kao prethodne dvije godine. To jest ublažilo broj negativnih ocjena u odnosu na lani, kad je maturu u ljetnom roku palo oko 8800 pristupnik­a. Ipak, negativnih ocjena i ove je godine poprilično mnogo, iako iz Nacionalno­g centra za vanjsko vrednovanj­e poručuju kako su “rezultati mature dobri”. Tako je jedinica ukupno bilo 15.822 (lani 19.576), odnosno barem jednu jedinicu dobio je svaki peti gimnazijal­ac i svaki drugi učenik strukovnih škola, objavio je NCVVO. Jedan obavezni ispit palo je 4296 učenika, a dva ispita je palo 1333 učenika. Ukupno je jedinica iz matematike i hrvatskog jezika bilo 6398, pri čemu je dosta učenika palo oba predmeta. Esej koji se nije posebno ocjenjivao “spasio” je šestotinja­k pristupnik­a.

- Ove je godine 611 pristupnik­a položilo ispit iz Hrvatskoga jezika, a imalo je nulu na esejskome dijelu ispita. Ti su pristupnic­i uvršteni na upisne rang liste fakulteta poput Prava, PMF-a, FER-a i Ekonomije - objavio je u priopćenju NCVVO. Najbolje su ocjene i ove godine iz engleskog i drugih stranih jezika. Tako je engleski A i B razine sa stopostotn­om točnošću riješilo 62 pristupnik­a. Obavezni su

esej se nije ocjenjivao, što je spasilo neke da polože

STRUKOVNE ŠKOLE predmeti napisani bolje od izbornih. Jedan pristupnik čak tri ispita riješio je bez greške, a njih petero bez greške su riješili po dva ispita. NCVVO traži hitne izmjene Pravilnika o polaganju državne mature, kako bi se izbjegli incidenti poput ovogodišnj­eg, gdje su u dvije gimnazije, u Zagrebu i Gospiću, ocjenjivač­i utvrdili kako su testovi previše slični, odnosno da su učenici vjerojatno prepisival­i. U zagrebačko­j školi to se ustanovilo i za esej i za matematiku kod iste grupe učenika. Ipak, dopušteno im je da testove pišu ponovno u ljetnom roku. Pokazalo se da su znatno lošije napisali ponovljene testove, no to ne mijenja činjenicu da su “nagrađeni” za prevaru jer su dobili priliku pisati u istom roku novi test. NCVVO traži izmjene Pravilnika upravo u dijelu koji se tiče ocjenjivan­ja i kažnjavanj­a prepisivan­ja.

611 JE POLOŽILO ISPIT IZ HRVATSKOG, A IMALI SU NULU IZ PISANJA ESEJA

NAJBOLJE SU OCJENE I OVE GODINE IZ ENGLESKOG I DRUGIH STRANIH JEZIKA

objavio je NCVV0 u priopćenju o rezultatim­a mature

 ??  ?? Više od trećine učenika strukovnih škola nije prošlo
Više od trećine učenika strukovnih škola nije prošlo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia