24sata

KRISTINA (21) IZ SOS SELA ‘Ljudi mi govore da sam im inspiracij­a’

BORI SE ZA NAGRADU Glasanje za Hermann Gmeiner nagradu traje do četvrtka, a Kristina rezultate čeka na moru, gdje trenutno radi

- Piše: STELA TUĐAN

BORAC

Presretna sam jer je odaziv golem. U utorak ujutro imala sam 59 posto, a slijedi me Aliya Rayeva iz Kazahstana kojoj je porastao rezultat, rekla nam je Kristina Ivanuš (21).

Djevojka koja je odrasla u SOS selu Lekenik te se bori za prestižnu nagradu “Hermann Gmeiner”, koja se svake dvije godine dodjeljuje djeci koja su odrasla u SOS Dječjem selu, apelira kako glasanje traje još samo dva dana. Točnije, zaključava se u četvrtak u ponoć.

- U prednosti sam, ali to i dalje ne znači da ću pobijediti. Teško je rasti - govori Kristina, koju svi prijatelji zovu Kika. Obično pobjednik osvaja i novčanu nagradu, a kaže kako bi joj to bilo od goleme pomoći s obzirom na to da se sama financira. - Živim u Studentsko­m domu ‘Stjepan Radić’. Primam državnu stipendiju, ali dok traje akademska godina radim i u administra­tivnom odjelu revizorske kuće - objasnila nam je. Dodaje kako ne pauzira ni tijekom ljeta. Dok čeka rezultat natječaja, radi u plasteniku s cvijećem u Sv. Filipu i Jakovu. - Super mi je jer mogu zaraditi dodatan novac. Ništa mi nije teško - priča. Djetinjstv­o u SOS Dječjem selu Lekenik, u koji je pristigla sa sestrom, obilježili su cika i veselje, ali i mnogi teški trenuci. No svojom je hrabrošću uspjela svladati sve životne prepreke. Tamo je stigla sa sestrom, koja je i njezina najveća podrška. - Ona stalno ljude potiče na glasanje i dijeli natječaj na društvenim mrežama. Naravno, dijele ga i moji prijatelji koji me također podržavaju. Stalno se netko angažira - govori oduševljen­a djevojka. Kaže kako joj se javljaju i nepoznati ljudi. - Govore mi da sam ih inspiriral­a i pozitivno djelovala na njih. Uglavnom, reakcije su odlične - priča Kristina koja je ekološki angažirana na čišćenju prirode i mora od otpada. Hobi joj je i ronjenje, a ono joj je pomoglo da se oporavi od neurološke bolesti s kojom se borila kao djevojčica. Objasnila je kako je odgajatelj­e iz SOS Dječjeg sela Lekeniknje­zin put potaknuo da ju prijave na natječaj za nagradu.

- Razlog zašto su me prijavili za nagradu je taj da sam preboljela bolest i uspjela postići mnogo toga u životu. Htjeli su pokazati da i mi, djeca iz SOS sela to možemo- istaknula je. Za Kristinu možete glasati na službenoj stranici SOS Dječjeg sela.

 ??  ?? Kristina radi kako bi si mogla priuštiti studij, a najveća podrška joj je sestra
Kristina radi kako bi si mogla priuštiti studij, a najveća podrška joj je sestra

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia