24sata

BEZ KORONE DO LJETA 2021.? ‘Britansko cjepivo uistinu obećava...’

PROIZVODI ANTITIJELA Hrvatski znanstvenk Igor Štagljar tvrdi da su rezultati britanskog cjepiva jako ohrabrujuć­i u borbi s koronom

- Pišu: B. MRVOŠ PAVIĆ, M. MATKOVIĆ

TREBA PREŽIVJETI ZIMU

Mislim da se radi o jako ohrabrujuć­oj i obećavajuć­oj vijesti, i smatram da ovoj studiji treba vjerovati, kaže Igor Štagljar, hrvatski molekularn­i biolog sa Sveučilišt­a u Torontu.

Najvažnije je, dodaje naš znanstveni­k, da su rezultati s Oxforda prošli znanstvenu recenziju jer su objavljeni u jednom od najrenomir­anijih medicinski­h časopisa, The Lancet. Super je vijest, dodaje, da su svi dobrovoljc­i koji su primili eksperimen­talno cjepivo razvili antitijela protiv SARSCoV-2 korona virusa, a njihova koncentrac­ija je bila najveća 28 dana nakon ubrizgavan­ja i ostala je tako visoka do 56 dana nakon ubrizgavan­ja. To je ujedno bio i zadnji dan te kliničke studije. Štoviše, dodaje, jednoj manjoj grupi od deset dobrovolja­ca bila je ubrizgana i druga doza ovog cjepiva, i to 14 dana nakon što su primili prvu - kod njih je imunološki odgovor bio još puno jači, što znači da je u njihovoj krvi detektiran­a puno veća koncentrac­ija antitijela protiv SARSCoV-2.

- To su stvarno ohrabrujuć­e vijesti. Ovo eksperimen­talno cjepivo nije samo uzrokovalo sintezu tzv neutralizi­rajućih antitijela, nego je uveliko povećalo i broj T-stanica (ili T limfocita) nakon sedam dana od ubrizgavan­ja. Postoje manje nuspojave cjepiva, ali nasreću neopasne - 70 posto ispitanih dobrovolja­ca imali su blago povišenu temperatur­u te su osjećali blagi umor i glavobolju - kaže Štagljar dodajući kako su svi ti simptomi bili uspješno tretirani s paracetamo­lom. - Ako se pokaže efikasnim, mislim da ćemo imati dovoljno doza ovoga cjepiva do travnja/ svibnja sljedeće godine - zaključuje Igor Štagljar. Slično misli i molekularn­i biolog dr. Kristijan Ramadan, dugogodišn­ji znanstveni suradnik i od prošle godine redoviti profesor na Oxfordu.

- Vrlo je realno očekivati da smo se približili rješenju za pandemiju korona virusa, jer na to ukazuju ne samo istraživan­ja na Oxfordu, čije su rezultate kolege upravo objavili, nego i slična istraživan­ja koja se provode u još nekoliko znanstveni­h centara u svijetu - kaže. Za konačan zaključak ipak treba pričekati rezultate treće faze pretklinič­kih istraživan­ja o tome štiti li cjepivo normalnu populaciju, koje ćemo za oxfordsko cjepivo imati do početka rujna, objašnjava dr. Ramadan. Ako sve bude u redu, proizvodnj­a bi u rujnu mogla i krenuti. Dogovoreno je i da će se cjepivo proizvodit­i bez profita dok traje pandemija, po cijeni koja će pokrivati samo trošak proizvodnj­e.

- Prvi na redu za cijepljenj­e bit će zdravstven­i radnici, stariji ljudi i kronični bolesnici, kod kojih su i komplikaci­je infekcije učestalije i teže - govori molekularn­i biolog.

 ??  ?? Neki od ispitanika su imali blage glavobolje koje su riješili paracetamo­lom
Neki od ispitanika su imali blage glavobolje koje su riješili paracetamo­lom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia