24sata

OD RATA U HRVATSKOJ DO RINGA S CONOROM

DJETINJSTV­O Otac je došao u Hrvatsku kao vojnik. Živjeli smo u centru Zagreba kad su ga bombardira­li, mama je trčala s nama po ulici...

- Piše: FABIJAN HRNČIĆ

Najspremni­ji sam dosad, trenirao sam s Forgačem i odličnim borcima Erslanom, Pejićem i Čelićem. Janković je iskusniji i viši, ali svi su suparnici viši od mene. A ja sam jači i spremniji.

Najavio nam je tako Argentinac Francisco “Croata” Barrio (31) borbu na FNC-ovoj priredbi 31. srpnja. Visok je 170 cm i u slobodnu borbu došao je iz hrvanja. A njegov je put počeo - u Hrvatskoj. Kad je s obitelji stigao u Hrvatsku tijekom Domovinsko­g rata. Njegov otac Rodolfo Barrio Saavedra došao je kao profesiona­lni vojnik te je bio brigadir Hrvatske vojske, a cijela je obitelj došla u Hrvatsku. Imao je Francisco pet godina, a bili su tu i kad su raketirani Banski dvori. - Mama je htjela biti blizu tate, imali su petero djece. Nismo znali gdje je Zagreb, ali to je ljubav.

‘SJEĆAM SE SIRENA...’

Sjećam se da smo bili tu kad su bombardira­li Zagreb, živjeli smo u centru grada kad su bombe padale. Svi smo imali temperatur­u, bili nešto bolesni - govori Francisco i nastavlja: - Najstarija sestra je ostala u zgradi, a mi smo svi otišli u Dom zdravlja. Počele su sirene, mama je htjela ići kući, no svi su joj govorili da ne može nigdje. Uzela nas je i samo otišla, trčali smo po ulici, a sirene su odzvanjale. Imali smo 500 metara do stana, nisi mogao znati što će se dogoditi, ali mama je htjela da cijela obitelj bude na okupu. Hrvati se je počeo s devet godina u Lokomotivi. Osvajao je prvenstva Hrvatske, međunarodn­e turnire, a tu je završio i dio školovanja.

- Htio sam ići u klasičnu nadbiskups­ku, ali nisam upao pa sam išao u Teslu. Bio sam loš učenik, lijen i malo ‘življi’ dečko, ali sam uvijek prolazio prisjeća se kroz smijeh. Sa 17 godina ponovno s obitelji odlazi put

Argentine:

- Mama se htjela vratiti da ne zaboravimo španjolski, a nas sedmero je nastavilo s njom. Tamo sam upisao sportsku gimnaziju.

SKORO NA OI 2012.

Došao je do reprezenta­cije i dobio stipendiju za vrhunskog sportaša. Upravo nakon povratka u Argentinu zaradio je nadimak “Croata”, jer se iz Hrvatske vratio u domovinu.

- Da sam pobijedio u polufinalu Panameričk­og prvenstva, išao bih na OI u London. Vodio sam i bez veze izgubio u zadnjoj minuti. Tad sam se odlučio za MMA govori Barrio.

I krenuo je odlično, nanizao pet pobjeda pa izgubio od Filipa Pejića (27) nokautom.

- Nakon meča s Pejićem otišao sam u Irsku živjeti i trenirati. Jedna mi je borba propala jer nisam skinuo kilograme i pao sam u nesvijest. Trenirao je u dvorani

Conora McGregora, s kojim je i sparirao, kao i s UFC zvijezdama poput Gunnara Nelsona, Ryana Halla... Za “umirovljen­og” borca iz Irske kaže kako nije loš čovjek i da s njim nikad nije imao problema. Barrio je s bratom otvorio turističku agenciju. Vratio se u Hrvatsku, gdje se i oženio. “Zaratio” je s Vasom Bakočeviće­m (30), njihov je meč već bio dogovoren, ali do njega nije došlo. Padale su teške riječi, a sad će sudjelovat­i na istoj priredbi.

- Ma joj, potući ćemo se 100 posto! Ako netko vrijeđa moju obitelj, moju majku, reagirate na to. Nisam ljutit na njega, ali ako počne nešto glumatati, ‘popit’ će šamarčinu - rekao je “Croata” o susretu s Vasom.

‘BIO SAM ZA ARGENTINU’

Navijat će za Cormiera protiv Miočića “jer je hrvač i bucmast, kao ja”, a na nogometnom SP-u u Rusiji navijao je za Argentinu protiv Hrvatske. - Dan poslije te utakmice bio mi je rođendan, to mi je bio najgori rođendan. Argentinac sam sa srcem u Hrvatskoj, ali navijao sam za Argentinu. Izgubio sam neke oklade, još su me prijatelji ovdje zezali.

 ??  ?? VASU ĆU OŠAMARITI
Uvrijedio me i ako počne nešto glumatati popit će šamar, kaže Croata
VASU ĆU OŠAMARITI Uvrijedio me i ako počne nešto glumatati popit će šamar, kaže Croata
 ??  ??
 ??  ?? Francisco Barrio s obitelji u Zagrebu ratnih 90-ih i s Conorom McGregorom
Francisco Barrio s obitelji u Zagrebu ratnih 90-ih i s Conorom McGregorom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia