24sata

Globit će ga LOPATAR NA SUDU do 100.000 kn i uzeli mu lopatu

RAB

- Pišu: D. MAHMUTOVIĆ, H. MERDANOVIĆ

Inspekcija tuži Nenada Štokića jer je lopatom tjerao turiste s morskog dobra. On se brani da su se svi udružili protiv njega, a on samo čuva svoj pašnjak...

Protiv Nenada Štokića s Raba Ministarst­vo će pokrenuti prekršajni postupak i prijeti mu kazna do sto tisuća kuna. Zbog ispada s lopatom naći će se i na sudu.

Podsjetimo, 24sata su u ponedjelja­k objavila snimku s plaže u mjestu Barbat na kojoj Štokić silovito zamahuje lopatom prema kupačima. Ljutit, do koljena u moru, udarao je alatom po morskoj površini i tjerao nepoželjni­ke.

U međuvremen­u posjetili smo ga na njegovu imanju, gdje nam je otkrio da je plaža kraj koje je zamahivao lopatom (koju mu je oduzela policija) zapravo njegova. I zbilja, iako se tu doista radi o pomorskom dobru, ono nije provedeno u zemljišnim knjigama i Štokić na njega uredno polaže vlasništvo.

Međutim, Štokić je u trenutku lopatanja bio u moru, a more ne pripada nikome. I za to će ipak biti prijavljen, kaže nam Miroslav Grgić, viši kontrolor Službe kontrole sigurnosti plovidbe stranih brodova.

VISOKA NOVČANA KAZNA

- Prema onom što je objavljeno i analizom videosnimk­e, utvrđeno je da gospodin Štokić nije tjerao ljude sa svojeg posjeda koji je upisan u zemljišne knjige, nego je ograničava­o upotrebu morskog dobra, odnosno općeg dobra. Sa snimke je vidljivo da je do koljena u moru i da je kupač u moru. Taj dio akvatorija je opće dobro i njegovo ograničava­nje je moguće ako se prethodno ishodi koncesija. S obzirom na to da iz cijelog slučaja proizlazi da Štokić nema koncesiju, on je prekršio članak 114, stavak 1, točka 1, Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, i to tako da je ograničava­o upotrebu morskog dobra. Lučka kapetanija Rijeka i Uprava sigurnosti plovidbe pokrenut će inspekcijs­ki nadzor te protiv njega pokrenuti prekršajni postupak, a tim člankom je propisana kazna od 15.000 do 100.000 kuna - rekao nam je Grgić.

Također, za remećenje javnog reda i mira prijavila ga je i rapska policija te je prijavljen nadležnom općinskom sudu. Policija je u utorak temeljem sudskog naloga pretražila Štokićev dom i druge prostore tražeći lopatu kao dokaz u postupku. Oduzeli su mu je, kao i dvije poveće plemenite školjke periske, čiji izlov je zabranjen još od 1977.

‘UDRUŽILI SU SE PROTIV MENE’

Osim za narušavanj­e javnog reda i mira “lopatarenj­em”, Štokić bi samo zbog periski mogao zaraditi kaznu od sedam do trideset tisuća kuna.

On, s druge strane, tvrdi da su kupači do mora došli preko privatne zemlje.

- Oni mene ovdje tlače. Došli su preko privatne zemlje do mora. Do ovdje morem mogu doći samo barkom, a da bi uopće mogli doći drugim putem na pomorsko dobro, morali su prijeći preko privatne zemlje. I sad se prave pametni. I danas cijeli dan provociraj­u. Došao mi je jedan sa skuterom i dignuo dron, a odmah s druge strane se pojavila druga ekipa i počela snimati. Bio mi je i komunalni redar zbog nečije prijave da sam tu ilegalno. Sve je fotografir­ao. Udružili su se protiv mene - ljuti se Štokić.

ŠTO JE S PERISKAMA?

Što se tiče pronađenih periski, kažu da su ih iz mora izvukli turisti.

- Bile su razbijene, iščupali su ih sa sidrom od barke. Ja im nisam dao da ih uzmu jer ih čuvam kao oči u glavi. To mi stoji barem šest godina tu - kaže nam Štokić. Uzrujan je cijelim slučajem. Dodaje da mu je žao zbog incidenta u kojem je, kako tvrdi, kupača samo pošpricao morem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LOPATAO I PSOVAO
Na snimci koju smo u ponedjelja­k objavili vidi se kako Štokić zamahuje lopatom i psuje kupača pred njegovim imanjem
LOPATAO I PSOVAO Na snimci koju smo u ponedjelja­k objavili vidi se kako Štokić zamahuje lopatom i psuje kupača pred njegovim imanjem
 ??  ?? ODUZETE MU I LOPATA I PERISKE
Policija je Štokiću pretražila dom i oduzela lopatu kojom je mahao pred kupačem. Uzeli su mu i dvije zaštićene školjke periske
ODUZETE MU I LOPATA I PERISKE Policija je Štokiću pretražila dom i oduzela lopatu kojom je mahao pred kupačem. Uzeli su mu i dvije zaštićene školjke periske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia