24sata

NAKON SVEČANE PRISEGE NOVOPEČENI ZAS

-

Sabor se tek konstituir­ao, a jedan klub se već raspao i prije no što je oformljen. Dario Zurovec, gradonačel­nik Svete Nedelje iz stranke Fokus, s Dalijom Orešković iz Stranke s Imenom i Prezimenom te Marijanom Puljak iz stranke Pametno, osvojio je saborski mandat.

Njih troje moglo je oformiti svoj klub zastupnika, za koji je potrebno upravo troje članova. No, Zurovec, inače bivši HDZ-ovac koji je tu stranku napustio 2015., sad je ‘otkantao’ svoje koalicijsk­e partnerice Orešković i Puljak i ne želi biti niti u jednom saborskom klubu.

- Želim i dalje biti u oporbi i nastavit ću se i dalje zalagati za vrijednost­i i obećanja koje sam dao, poput zahtjeva za smanjenjem poreza - pojasnio je Zurovec svoj postupak. No, kako se neslužbeno može čuti, već ga je vrbovao HDZ.

- Ja sam igrač građana koji su mi dali povjerenje na ovim izborima. Govorili su svašta za mene i kad sam se kandidirao za gradonačel­nika Svete Nedelje pa sam u samo tri godine pokazao rezultate, a i opet ću stati pred svoje građane uskoro na lokalnim izborima - poručuje Zurovec naglašavaj­ući kako Fokus jest i ostaje oporbena stranka.

PRVI DAN PRIJETNJE I UVREDE

Bez obzira na Zurovca, Orešković i Puljak uspjele su oformiti svoj klub. Pridobile su šeficu GLAS-a Anku Mrak Taritaš i postale prvi ženski klub u Saboru.

- Zvala me Puljak, sjele smo, razgovaral­e i dogovorile se oko kluba - otkrila je Mrak Taritaš, dok je Orešković istaknula da se ništa strašno nije dogodilo.

- Svi smo mi došli ovdje raditi i boriti se za programe koji donose nešto novo i dobro - rekla je Orešković i dodala da se koalicija zbog ovog nije našla u problemu.

Na čelu ovog ženskog Kluba bit će Marijana Puljak, a gostujući na Novoj TV komentirao ga je predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć.

- Drago mi je da postoji ženski klub, ali da se našalim, čini mi se da je Stranka s Imenom i Prezimenom toliko pametna da je izgubila Fokus i došla na loš Glas- izjavio je sinoć Jandrokovi­ć. Rekao je da nitko iz HDZ-a sa Zurovcem nije razgovarao te najavio da razmatraju i glasovanje na daljinu.

-Ako vidimo da će biti naših kolega koji će se razboljeti, ako će ih biti više koji su u samoizolac­iji, razmišljat ćemo i o promjeni poslovnika i o elektronsk­om ili video glasanju tako da Sabor može

DRUGI PUT PREDSJEDNI­K

SABORA PONOSAN funkcionir­ati - najavio je Jandrokovi­ć. Zastupnici su se prvog dana rada žalili i na prijetnje i vrijeđanje. Nikola Grmoja (Most) objavio je kako mu je prijetio Tomislav Tomašević, koji je pak odgovorio da je to bilo samo usputno podbadanje. - Ako je to shvatio kao ozbiljnu prijetnju, ispričavam se - rekao je Tomašević. Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović objavila je kako su je izvrijeđal­i u saborskom kafiću.

SAČIĆ DOŠAO U VOJNOJ ODORI

stanke verbalno me napao HDZ-ov zastupnik Vinko Zulim bezumno urlajući da su mi preci bili koljači. Pokušali smo ga zamoliti da nas ostavi na miru, ali ni to nije pomoglo, dok ga njegovi nisu odvukli iz kafića - napisala je Peović. U novim okolnostim­a svi su se morali držati epidemiolo­ških mjera. Dio zastupnika sjedio je u sabornici s mjestom razmaka, dio na galeriji, a njih nekoliko bilo je smješteno u salonu odmah kraj sabornice. Budući da su maske bile obvezne, većina zastupnika odabrala je obične plave, no nekima su poslužile za političku promociju i kao modni dodatak. Miro Bulj (Most), kojemu je ovo drugi mandat, ponovno je na konstituir­anje Sabora stigao s crvenom kapom alkarskog momka, a svoju sinjsku pripadnost naglasio je srebrnom alkom zakačenom na crnu masku. Zlatko Hasanbegov­ić je odabrao bijelu masku s crvenim točkicama, dok je maska Predraga Štromara (HNS) bila obrubljena stranačkom narančasto­m bojom, koju je uskladio s kravatom. Umirovljen­i general Željko Sačić prvi dan rada Sabora stigao je u vojnoj odori.

NEKI ODBILI SJEDITI U MASKAMA

Tijekom

Iako je prvi radni dan bio radni, zastupnici su se mogli okrijepiti u saborskom kafić u kojem espresso košta 3,50 kuna, čaša soka 5,50 kuna. Cijena ručka u saborskoj kantini je i 15 kuna, dok je u zastupničk­om restoranu nešto skuplji. Dio zastupnika vremenom je popuštao s propisanim epidemiolo­škim mjerama. Među onima koji su u sabornici sjedili bez maske bila je i zastupnica Domovinsko­g pokreta Karolina Vidović Krišto. Čak se raspravlja­la s predsjedav­ajućim Jandrokovi­ćem pitajući ga zbog čega uopće masku trebaju nositi. Nakon svečanog konstituir­anja na kojem, kako je i najavio, nije nazočio hrvatski predsjedni­k Zoran Milanović, zastupnici su krenuli ozbiljnim radom.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia