24sata

VIRUS DOSAD NIJE NAPAO I DRUGI PUT

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

BROJNA PITANJA

Dosad nemamo ni jedan zabilježen­i slučaj reinfekcij­e korona virusom, odgovaraju nam iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Zanimalo nas je jesu li njihovi epidemiolo­zi dosad zabilježil­i ijedan slučaj da je netko prebolio korona virus, ali se onda nakon određenog vremena ponovno zarazio. Nije, odgovara voditelj Službe za epidemiolo­giju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić.

BLAŽA BOLEST, MANJI IMUNITET

Prvi zaraženi u Hrvatskoj detektiran je 25. veljače, što znači prije točno pet mjeseci. Iako su svjetska znanstvena istraživan­ja dosad potvrdila da antitijela protiv korona virusa kod ljudi koji su ga preboljeli značajno opadaju već nakon dva mjeseca, nema relevantno­g istraživan­ja koje potvrđuje da je netko u svijetu obolio opet. Bilo je sporadični­h sumnjivih slučajeva, ali se pokazalo da je riječ o “starom” virusu, zaostalom u tijelu, a ne o ponovnoj infekciji. Najnovija istraživan­ja objavljena u znanstveni­m časopisima pokazala su da, osam tjedana od infekcije, čak 40 posto onih koji nisu imali simptome više nisu imali ni mjerljiva antitijela za imunitet. Isto se dogodilo i kod 13 posto onih koji su u bolesti imali simptome. Drugim riječima, što su simptomi blaži ili ih uopće nema, bolje smo prošli, ali smo izgradili i manji imunitet.

- Prema svim dosadašnji­m pokazatelj­ima, oni koji su preboljeli korona virus neko određeno vrijeme imaju antitijela, no ne zna se koliko ih dugo poslije ona štite. Ali se zna i da antitijela prije nestaju kod asimptomat­skih oboljelih, nego kod onih koji su imali simptome. Nagađa se da to ima veze s količinom virusa u tijelu - kaže Miroslav Venus, epidemiolo­g i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičk­o-podravske županije.

SPAS U CJEPIVU, A NE U IMUNITETU

Znanstveni­ci kažu da virus još nije dovoljno dugo s nama da bismo otkrili koliko imunitet nakon preboljene bolesti može trajati. Pokusi na ljudima, naravno, nisu dopušteni, a eksperimen­ti na majmunima, zaraženima namjerno tri tjedna nakon prve bolesti, pokazali su da tako brzo poslije nisu razvili simptome. Čini se da značajnu ulogu u budućoj obrani imaju i naše bijele krvne T-stanice, čija je uloga u tijelu uništavati one stanice koje je napao virus ili bakterija. Istraživan­ja su pokazala da se T-stanice aktivirane protiv obične prehlade u nekim slučajevim­a bore i protiv COVID-19. Antitijela brzo nakon bolesti, dakle, opadaju i ovise o jačini simptoma, ali i naš imunološki sustav sam po sebi stvara jaču ili slabiju obranu. Antitijela nastala nakon bolesti samo su dio našeg obrambenog mehanizma, kaže znanost, i zasad vjeruje da bi odgovor tijela na ponovljenu eventualnu zarazu COVID-19 bio slab. No o imunitetu na virus zasad se još premalo zna. Puno prije će nas, čini se, zaštititi cjepivo nego imunitet.

 ??  ?? na koja znanost još odgovara, pa tako i o trajanju imuniteta
na koja znanost još odgovara, pa tako i o trajanju imuniteta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia