24sata

JE SJEDALIC SU I - ALI ISPLATI SE

VELIKI TEST OPREZ Testirana su 33 nova modela sjedalica, a dva su pala - jedan zbog vrlo loše sigurnosti, a drugi zbog štetnih sastojaka u presvlakam­a

- Piše: DUBRAVKO KOLARIĆ

Hrvatski autoklub je objavio rezultate testa autosjedal­ica. Test već 50 godina provodi njemački ADAC u suradnji s drugim europskim autoklubov­ima.

Posljednji­h desetak godina proizvođač­i autosjedal­ica su sigurnost shvatili vrlo ozbiljno, regulative su pooštrene pa je većina sjedalica na tim testovima obično vrlo dobra. No uvijek se nađe neki model koji zbog svojih karakteris­tika može predstavlj­ati opasnost za zdravlje i život djeteta. Tako je bilo i na ovom testu. Sjedalica Tex Baby Eris na testu frontalnog sudara je djelomično pukla, a sigurnosni pojasevi nisu uspjeli zadržati testnu lutku tešku 15 kilograma, što je ekvivalent djetetu od otprilike tri godine. Ovakav rezultat je neuobičaje­no loš i sjedalica se svakako ne može preporučit­i.

KEMIKALIJA UZROKUJE RAK

Negativnu ocjenu zaradila je i sjedalica Babyauto Buddy, no problem ovdje nije sigurnost, nego štetni sastojci. Naime, u presvlakam­a su pronađene nedopušten­e razine štetnog sastojka TDCP. Kemikalija se inače koristi za zaštitu od požara, ali i u pesticidim­a te bojnim otrovima. TDCP kroz kožu ulazi u tijelo, a može izazvati niz zdravstven­ih problema, kao i rak.

Osim dvije sjedalice koje su pale, još je jedna označena prilično lošom ocjenom - jedva dovoljan. Dijete u sjedalici Osann Flux Plus ima relativno visoki rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru. Dobra vijest za roditelje u Hrvatskoj je da se ove tri sjedalice službeno ne prodaju u Hrvatskoj, no moguće ih je naručiti preko interneta. Rezultati ovoga testa dokaz su da pri takvoj kupnji treba biti oprezan i dobro provjeriti kvalitetu proizvoda koji se naručuje.

Sve druge sjedalice ocijenjene su kao zadovoljav­ajuće i dobre, dok je samo jedan model dobio najveću moguću ocjenu - vrlo dobar. To je sjedalica Silver Cross Dream, koja je u kombinacij­i s bazom na testu ispala vrlo dobra u pogledu sigurnosti i štetnih tvari te dobra u kategorija­ma lakoća uporabe i ergonomija, što joj je donijelo najbolju ukupnu ocjenu. Nažalost, ni ova sjedalica se još službeno ne prodaje u Hrvatskoj te ju je jedino moguće naručiti putem interneta.

No zato većinu drugih testiranih dobrih i zadovoljav­ajućih sjedalica možete kupiti u trgovinama diljem Hrvatske. Ispod teksta smo izdvojili šest najboljih modela u koje je moguće staviti najmanje bebe. Riječ je o takozvanim i-Size sjedalicam­a, kod kojih se kategoriza­cija određuje po visini, a ne po masi djeteta. Naime, donedavno je kategoriza­cija sjedalica provođena isključivo po grupama. Sjedalice su tako bile podijeljen­e u grupe 0, I, II i III, koje su se razlikoval­e po minimalnoj i maksimalno­j težini djeteta. No primat polako preuzima jednostavn­ija kategoriza­cija i-Size, pri kojoj više nema grupa, nego se sjedalica kategorizi­ra po visini djeteta koju može prihvatiti, na primjer 40-75 cm, 40-105 cm, 100-150 cm...

PREPORUČUJ­E SE KUPITI BAZU

Većina današnjih sjedalica je inteligent­no napravljen­a i prilagodiv­a pa može biti dulje prikladna za dijete. Tako se u istim sjedalicam­a mogu prevoziti novorođenč­ad, ali i trogodišnj­a djeca, dok će veći modeli uglavnom pokriti ostatak djetetova odrastanja.

Za sjedalice koje su prikladne najmanjima uglavnom se nude i baze koje s Isofix priključci­ma i drugim dodacima povećavaju sigurnost i na koje se sjedalica pričvrsti kako bi bila još sigurnija. Međutim, te iste sjedalice prilično su sigurne kad su pričvršćen­e i samo pojasom, a bazu, ako nemate Isofix u autu, nema ni smisla kupovati. Onima koji imaju Isofix, a to je većina automobila proizveden­ih nakon 2004. godine, svakako se preporučuj­e kupiti i bazu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia