24sata

Tuđim po gloginjama udarao: Trošio k’o lud

E, MOJ PAVIĆU... Bivši HDZ-ov ministar na poklone, parfeme i sortna vina potrošio je 7071 kunu. Obožava Calvin Klain i Hugo Boss, od vina bira Dingač i Postup

- Pišu: S. KRNETIĆ, N. ZAGORAC

Kupio sam 38 protokolar­nih darova za 26 ministara kohezije te dužnosnike Europske komisije i Europskog parlamenta povodom zatvaranja hrvatskog predsjedan­ja EU. Htio sam im osobnim pristupom zahvaliti.

Obrazložio je bivši ministar rada i mirovinsko­g sustava i aktualni zastupnik Marko Pavić zašto je posljednji tjedan mandata “ispeglao” svoju karticu i napravio trošak od 7071 kunu te zatim tražio da mu Ministarst­vo kojemu je bio na čelu refundira novac. Prema otkriću Telegrama, bivši ministar je u nekoliko dana šopinga kupio 36 butelja vina, parfeme, dezodorans, brendirane kemijske i patrone. I taj je prvi šoping obavio 13. srpnja navečer, dok je novu rundu darova kupio dan kasnije, i to tijekom radnog vremena.

- Htio sam poklonima dati osobni touch. S obzirom na to da najviša razina nije sudjeloval­a na konferenci­ji u Zagrebu, mi smo odlučili poslati poklone i tako im zahvaliti - rekao je Pavić nakon što je konstituir­an novi saziv Sabora.

TRAŽIO DAROVE PO GRADU

Naime, zbog epidemije korona virusa sastanci koji su se trebali održati u Zagrebu održani su virtualnim putem. Za dio kolega iz Europske unije kupio je dezodorans marke Hugo Boss po cijeni od 212,90 kuna i dvije bočice toaletne vodice Hugo Boss za koje je izdvojio po 499 kuna. Među darovima našli su se i kolonjska vodica Calvin Klein za 655,90 kuna te dva muška parfema iste marke koje je platio po 469 kuna. Među osobnim darovima su i kemijske olovke Icon, Hugo Boss i Pure Cloud, vrijedne od 440 do 824 kune. Kad je u pitanju odabir vina, koje je odabrao u prodavaoni­ci specijaliz­iranoj za prodaju alkoholnih pića, odlučio se za 18 boca vrhunskog iločkog traminca, a za svaku butelju je izdvojio 59,99 kuna. Kupio je šest butelja Dingača, od kojih svaka stoji 114,89 kuna te 12 boca Postupa i za svaku je izdvojio 77,98 kuna. Zanimalo nas je i koje je to europske kolege darovao parfemima i dezodorans­om, ali na to nije odgovorio. Naveo je samo kako je za pet ili šest dužnosnika poklone sam nadopunio i da njegovo bivše ministarst­vo može poslati o kojim je točno ljudima riječ, ali nije komentirao zašto to nisu već učinili, nego tek sad, kad je priča objavljena u medijima. - Kravate i marame su došle iz predsjedan­ja, svatko je dobio bocu vina, te još pojedinim ministrima koje znam osobno i povjerenic­i išle su penkale i nekoliko parfema. Sve je unutar limita - rekao je Pavić. Odgovor je izostao i na pitanje kakve veze ti brendovi parfema i olovaka imaju s Hrvatskom, no zato je nekoliko puta ponovio kako je riječ o standardni­m protokolar­nim darovima, koje su ministrima uručili poštom ili diplomatsk­im putem.

HTIO ZAHVALITI KOLEGAMA

- Nikad dosad nisam preuzeo kreditnu karticu ministarst­va, nikad dosad nisam refundirao nikakve poklone na svoj privatan račun - ustvrdio je Pavić. Bivši ministar u ovom slučaju ne vidi nikakav problem jer je, navodi, uobičajena procedura da se daju osobni darovi. Pavić u drugome mandatu nije dobio povjerenje Andreja Plenkovića da vodi neki od resora. Podsjetimo, na početku mandata prvo je bio zadužen za resor rada i mirovinsko­g sustava, a naslijedio ga je Josip Aladrović. U vrijeme rekonstruk­cije Vlade lani u srpnju, iako se pričalo da će mu se Plenković zahvaliti na suradnji, uspio je preživjeti i završio je mandat kao ministar regionalno­g razvoja i EU fondova, gdje je naslijedio Gabrijelu Žalac.

 ??  ?? Odabirom poklona za europske kolege htio je dati osobni touch
Odabirom poklona za europske kolege htio je dati osobni touch

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia