24sata

PRIPREMITE SE ZA MORE Ulje avokada hrani kožu lica i dekoltea

ZA LIJEPU KOŽU Prije odlaska na odmor kožu njegujte hladno prešanim biljnim uljima, a nakon sunčanja poželjan je piling

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Stručnjaci za ljepotu ističu kako je prije svega važna njega kože iznutra, a to znači da u prehrani treba izbjegavat­i rafiniranu hranu i šećere, jer oni oslabljuju sintezu kolagena i time ubrzavaju proces starenja.

- Za njegu iznutra tijekom cijele godine poželjno je koristiti suplemente na bazi beta karotena, provitamin­a A, astaksanti­na i sličnih sastojaka. Svi se oni mogu nabaviti u biljnim ljekarnama i svi ih mogu uzimati - objašnjava­ja savjetnica za prirodnu ljepotu i aromaterap­eutkinja.

Pojasnila je kako kožu treba pripremiti i izvana prije polaska na odmor, jer je svako izlaganje suncu za kožu stresno. Za kvalitetnu njegu kože jako su važna hladno prešana biljna ulja. Slična su lipidima iz naše kože koja ih lako prepoznaje i ugrađuje u svoju strukturu . Stručnjaci ističu kako su ulja avokada, ploda divlje ruže ili šipka izvrstan odabir za njegu svih tipova kože, osobito kože lica i dekoltea.

- Odličan su izbor i ulja koštice šljive i marelice, te ulje pulpe pasjeg trna koje je bogato beta karotenom, a u druga se ulja dodaje u omjeru od 10 posto. Nakon sunčanja poželjno je napraviti dobar piling kako bismo s kože uklonili mrtve stanice. Obično se žene boje pilinga kako ne bi izgubile boju koju su dobile na moru, no treba znati da koža koja nakon sunčanja nije tretirana postaje perutava, a boja brzo gubi sjaj. Kad se uklone mrtve stanice i kožu se nahrani, ona se brzo revitalizi­ra, boja bude ujednačena i ostaje dugo na koži. Među uljima, čija je primjena dobrodošla tijekom, ali i nakon ljeta, svakako se ističe ulje lavande koje regenerira kožu, a mogu ga koristiti i djeca. Pritom treba paziti da to bude baš ulje lavandule angustifol­ije.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia