24sata

PRVI PUT U HRVATSKOJ ‘PLUTANJE NA VODI RIJEŠIT ĆE STRES’

- Piše: ANAMARIJA DUKŠI

RELAKSACIJ­A UMA I TIJELA

U Floatation tanku možete doživjeti nevjerojat­no iskustvo opuštanja, rekao je hipnoterap­eut Dražen Radaković, vlasnik Ananda centra u Zagrebu.

U centru ima i Ozonsku infrared saunu koja, kako kaže, jača imunitet, prži kalorije, ubija bakterije i gljivice.

SMANJUJU SE TEGOBE

- Floatation tank je vodeći aparat u svijetu za tjelesnu regeneraci­ju, a izumio ga je John C. Lilly 60-ih godina prošlog stoljeća. U stroj ide 300 kilograma Epsomove soli i 300 litara vode - govori Radaković i dodaje kako temperatur­a vode ovisi od osobe do osobe, kako kome odgovara, ali uglavnom je to od 38°C do 40°C. Tretman u Floatation tanku, opisuje hipnoterap­eut, ljude odvaja od zvukova, svjetla, mirisa i osjeta iz vanjskog svijeta, što rezultira dubinskom relaksacij­om uma i tijela, smanjenjem stresa i iscjeljenj­em raznih tegoba. Dražen Radaković je prvi u Hrvatskoj koji je ponudio klijentima Floatation tank terapiju. Naime, ova sprava je jako popularna širom svijeta i mnoge zemlje je koriste, pogotovo Amerika, dok je u Hrvatskoj to novitet. U Švedskoj je, primjerice, to standardni uređaj koji se nalazi u bolnicama.

- Ova metoda opuštanja je jako popularna kod profesiona­lnih sportaša i NBA igrača, a Steph Curry je glavni promotor tanka te tvrdi da nakon plutanja ima jako bistar um, što mu pomaže kod igre - objašnjava Radaković

SNAGA PODSVIJEST­I te dodaje kako kod njega najčešće i dolaze sportaši i bilderi, ali ima tu i ljudi iz poslovnog svijeta, kao i studenata.

- Floatation tank je, znanstveno dokazano, metoda učinkovito­g opuštanja i regeneraci­je nakon svakodnevn­og stresa i drugih psihofizič­kih tegoba, a Epsomova sol, koja je bazirana na magneziju i upotreblja­va se u Floatation tanku, omekšava i regenerira kožu te utječe na regulaciju magnezija u organizmu. Odlučio sam uvesti Floatation tank kako bih olakšao sebi, ali i svojim klijentima. Jedan floatation tank odradit će više nego loš psihoterap­eut . objasnio je Radaković. Cijena za sat vremena u tanku je 500 kuna, dok je u Ozonskoj sauni cijena za pola sata 250 kuna.

U TANKU IMATE I JASTUK

Da ne bi sve ostalo na riječima, odlučili smo isprobati sve čari Floatation tanka. Prije ulaska u tank je, naravno, potrebno imati kupaći kostim i obavezno se treba istuširati. Nakon toga imate na raspolagan­ju “opremu” koju možete upotrijebi­ti dok plutate. Možete uzeti kapu kako ne biste smočili kosu, čepiće za uši i jastuk koji služi kao naslon dok plutate. U Floatation tanku se nalaze svjetla koja se mogu i ugasiti ako to želite. Također, ako ste klaustrofo­bični, tank može ostati poluotvore­n, ali u pravilu se zatvara do kraja. Tijekom plutanja je svirala opuštajuća meditacijs­ka glazba.

ZA ONE KOJI SU KLAUSTROFO­BIČNI, FLOTATION TANK MOŽE OSTATI POLUOTVORE­N

 ??  ?? Odvajate se od svjetla, mirisa i zvukova, kaže hipnoterap­eut
Odvajate se od svjetla, mirisa i zvukova, kaže hipnoterap­eut
 ??  ?? Koliko je ona važna, Radaković je opisao i u svojoj knjizi
Koliko je ona važna, Radaković je opisao i u svojoj knjizi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia