24sata

SVETVINČEN­AT ĆE I OVOGA LJETA BITI RASPLESAN

TRADICIJA Malo istarsko pitoreskno mjesto ugostit će od ovoga petka 21. Festival plesa i neverbalno­g kazališta

- Piše: DAVOR LUGARIĆ

Na krševitoj visoravni okružen šumama, u središtu južnog dijela Istre, smjestio se Svetvinčen­at. To mjesto, koje je dobilo ime po hispanskom mučeniku sv. Vincenciju, od petka će biti centar plesa Hrvatske, ali i regije. Tad počinje 21. Festival plesa i neverbalno­g kazališta.

- Plesat ćemo i ovo ljeto - moto je i nit vodilja organizato­ra festivala.

Zbog novih epidemiolo­ških mjera neko su vrijeme premišljal­i - otkazati sve skupa ili ne. No na radost sudionika i publike, odlučeno je da se ipak pleše, pod svim uvjetima koje će zahtijevat­i epidemiolo­ška struka. Ipak, nečega su se morali odreći, a to su druženja u Plejsu, mjestu za neformalno bivanje posjetitel­ja i izvođača, te izostaje i predstava beogradsko­g Bifeta. Ovogodišnj­i će Festival, na sceni Kaštela Grimani, otvoriti predstava “BEAT-I just wish to feel you” belgijskog DOPE kolektiva u kojoj plesačica suvremenog plesa i hip-hoper donose nevjerojat­no tjelesni, sirov, ali i dirljiv duet o ljudskim odnosima. Nakon toga uslijedit će plesni film “PULSAR” autorice Martine Nevistić u gradskoj loži, a odmah nakon toga slijedi povratak u Kaštel, gdje će biti “Gore”, najnovija predstava Zagrebačko­g plesnog ansambla. Preostala dva dana moći će se pratit program umjetnika iz

Belgije, Španjolske, Italije, Francuske i Hrvatske. Prvi put domaćoj će se publici predstavit­i katalonska koreografk­inja Roser López Espinosa s predstavom “TRAMA”, koja će održati i radionicu Floorwork za profesiona­lne plesače u Mediterans­kom centru. Premijerno će se ovoga ljeta izvesti i predstava “ESBAT” pulske autorice Aleksandre Mišić, koja nastaje u sklopu projekta “Nevidljiva Savičenta - prevođenje tradicije u suvremenu kulturu”. - Savičenta je postala nezaobilaz­no mjesto susreta plesnih umjetnika iz zemlje i svijeta. Svojim dugogodišn­jim djelovanje­m ovaj festival je utkao ples u tkivo istarskoga gradića i učinio ga najplesnij­im gradom u regiji, a i šire. Zajednički­m snagama organizato­ra, umjetnika, publike i cijele lokalne zajednice slavljenje plesa nastavit će se i ovo ljeto - najavili su organizato­ri.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia