24sata

NOVOJ VLADI ODMAH ĆE PASTI IMUNITET...

MANOLIĆEV RELIKT Članovi Vlade neće biti imuni na kazneni progon, a lokalni čelnici će sve račune morati staviti na net. Oporba Plenkiju poručila da docira

- Piše: NIKOL ZAGORAC

Premijer 15. vlade Andrej Plenković jučer je obećao da će ukinuti uredbu koju je prije 29 godina potpisao tadašnji premijer Josip Manolić, a koja članove Vlade štiti od kaznenog progona.

Istaknuo je to kao snažnu poruku borbe protiv korupcije. - To je relikt prošlosti - rekao je Plenković u Saboru pri predstavlj­anju novih ministara i programa Vlade za sljedeće četiri godine.

Nakon maratonske rasprave, sa 76 glasova za i 59 protiv, Vlada je izglasana u 23 sata. -Hvala onima koji su nam u izlaganjim­a dali podršku za program i ljude koji će biti u sastavu nove Vlade. I onima koji su izrazili kritike, drugačije želje i planove, ja to poštujem, kao i volju građana- rekao je u završnom govoru premijer Plenković. U svojem programu Vlada je uvažila uvjet HSLS-a i pristala obvezati zakonom sve gradove, općine i županije da objave potrošnju novca na lako pretraživ način. Ali isto to nije propisala za sebe.

TKO JE VITEZ U NOVOJ VLADI?

Plenković je ponovio najvažnija obećanja o poreznom rasterećen­ju, povećanju prosječne plaće na 7600 kuna, minimalca na 4250 kuna do kraja mandata, izjednačav­anje rodiljnih naknada s visinom plaće, povećanje mirovina za 10 posto, ukidanje 634 funkcije zamjenika u lokalnoj upravi. PDV na svu hranu treba biti 13 umjesto 25 posto.

- Od svakog od članova Vlade očekujem primjenu najviših profesiona­lnih i etičkih standarda u svom radu te da daju svoj doprinos unapređenj­u javnih politika kako bi Hrvatska bila još uređenija zemlja - rekao je Plenković. Inače, novi ministri su objavili i životopise u kojima su neki naveli koji su im hobiji, a ima i neobičnost­i. Primjerice, Olega Butkovića opušta čitanje političke i filozofske literature, Nina Obuljen Koržinek je i Vitez umjetnosti, a Radovan Fuchs je jedini ministar koji govori ruski. U raspravi je Nino Raspudić iz Mosta kao novi zastupnik ušao u prvi okršaj s Plenkoviće­m. Raspudić mu je prebacio da je bahat, ne odgovara na pitanja, nego s govornice docira. - Tipkao je po mobitelu dok je kolega Tomislav Tomašević pričao - rekao je Raspudić. Kasnije je replicirao i supruzi Selak Raspudić, a ona ga prekinula riječima:”Čekaj, čekaj”. A i Tomašević je pitao premijera hoće li ih optužiti za urlikanje s

A SAD PONOVNO obzirom na njegovu raniju izjavu da urliču ispred Sabora kad su se borili za usvajanje zakona o obnovi Zagreba.

U izjavi za novinare Plenković je na to odgovorio da su previše osjetljivi.

- Ima mnogo ovih novih koji su prilično tankoćutni. Osjetljivi su, vape za zaštitom potpredsje­dnika Sabora. Sve je ok, očvrsnut će oni - rekao je Plenković.

ČEKAJU MALENICU ZA SLIKU

Inače, i nakon izglasavan­ja Vlade neće biti uobičajene fotografij­e ministara i premijera na saborskim stepenicam­a. Plenković je rekao da će pričekati Ivana Malenicu, koji jučer nije mogao doći u Sabor prisegnuti jer je zaražen korona virusom. U Saboru su svi nosili maske osim zastupnice Domovinsko­g pokreta Karoline Vidović Krišto.

 ??  ?? Plenki je obećao porezno rasterećen­je,
veće plaće i mirovine
Plenki je obećao porezno rasterećen­je, veće plaće i mirovine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia