24sata

DJEČICA MANJE PRENOSE VIRUS

KOREJSKA STUDIJA Mlađi od deset godina upola manje prenose COVID-19, ali ga pak tinejdžeri mogu širiti jednako kao i odrasli

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Djeca mlađa od deset godina upola manje prenose korona virus od starijih, a mladi od 11 do 19 godina ga prenose jednako kao i odrasli.

Pokazalo je to veliko južnokorej­sko istraživan­je provedeno na gotovo 6000 oboljelih i na još deset puta više njihovih kontakata, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Djeca do deset godina, zaključuju znanstveni­ci, izdišu manje količine zraka, pa onda i manje virusnih čestica, dok su i nižega rasta pa virus u kapljicama manje dospijeva do odraslih. No to ne znači da djeca virus ne mogu prenijeti, zbog čega se znanstveni­ci pribojavaj­u jeseni i otvaranja škola. Tinejdžeri su veći prijenosni­ci jer su fizički kao odrasli ljudi, a manje paze na distancu i higijenske navike.

U ŠKOLI NIJE BILO ZARAZE

U Hrvatskoj je od početka epidemije registrira­no 142 zaražene djece u dobi do deset godina i 227 mladih od 11 do 20. Od početka djeca i mladi čine između tri i pet posto zaraženih, to je konstanta. Zanimljivo je da su škole za najmlađe bile otvorene 25. svibnja, no sve do 17. lipnja, kad je općenito broj zaraženih počeo značajno rasti, broj oboljele djece je stalno bio 63. U cijelom tom periodu je i broj zaraženih tinejdžera porastao samo za jednoga, s 89 na 90. Sad broj zaražene djece i mladih raste i do deset dnevno.

Ni jedno dijete, odnosno tinejdžer, doznajemo, trenutačno nije u teškom stanju. Teže je simptome nedavno imala samo jedna 16-godišnja djevojka, ali zbog drugih kroničnih problema, dok je otpušteno i zaraženo novorođenč­e. Dr. Goran Tešović, pedijatar-infektolog iz Klinike “Fran

Mihaljević” kaže da djeca i mladi uglavnom imaju lakšu kliničku sliku. Kako je cirkulacij­a virusa veća, raste i broj oboljelih među mladima i djecom.

JOŠ 104 ZARAŽENA

U protekla 24 sata zabilježen­a su 104 nova slučaja pa ih sad ima 1112 aktivnih, a troje je ljudi preminulo. Na bolničkom liječenju su 132 osobe, sedam je pacijenata na respirator­u. Najviše novoobolje­lih je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, njih 27, dok ih je 11 u Istri, deset u Zagrebu, a osam u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia