24sata

VELIKA BORBA ZA GOSTE ‘Zemlje žele novac od turista za sebe pa ih straše koronom’

JADRAN JE ŽIVNUO Strane zemlje nas stavljaju u isti koš po koroni sa Srbijim i BiH i time nam tjeraju turiste, tvrde turistički stručnjaci

- Piše: ANAMARIJA BURAZER

U 20 dana srpnja u Hrvatskoj je noćilo turista koliko smo ih imali kroz cijelu ratnu 1991. godinu – oko 11 milijuna. Iako se na početku pandemije očekivao najcrniji scenarij, Hrvatska će ovu sezonu završiti s “izdržljivi­m” gubicima, smatraju stručnjaci.

- Daleko smo od popunjenos­ti na koje smo navikli, no turizam je grana koja biva najbrže pogođena krizama, ali se jednakom brzinom i oporavlja - kaže nam Neda Telišman Košuta s Instituta za turizam. Prema njezinim procjenama, godinu ćemo završiti s 50 posto manje noćenja nego lani, no već sljedeća će se vratiti, kaže, brojkama na koje smo navikli.

NOVALJA BEZ PARTIJANER­A

- Upravo sam poslovno u Novalji i iz prve ruke vam mogu reći da je živahno. Ima turista, no odmah se primjećuje da je to sasvim druga struktura gostiju. Ovdje su uglavnom obitelji s djecom, a Novalja je inače poznata po partijaner­ima, koji se u 10 ujutro još po plažama oporavljaj­u od noćnog izlaska. Toga sad nema - opisuje nam stanje na obali Telišman Košuta. Od 600.000 turista, koliko je trenutno na našoj obali, najviše je inozemnih gostiju iz Njemačke, Slovenije, Češke, Austrije i Poljske. Vlasnik ID Riva Toursa, prestižnog njemačkog touroperat­era, specijaliz­iranog za dovođenje gostiju upravo u Hrvatsku, Selimir Ognjenović (70) opisuje nam kako se nakon 25 godine postojanja agencije nose s pandemijsk­im vremenima.

- Cijeli život se bavim turizmom i prošao sam sve segmente, no ovako nešto nisam mogao ni zamisliti - kaže nam Ognjenović. Godina je za njih počela, reklo bi se, idilično. Još u listopadu su počele rezervacij­e te su do pandemije imali popunjeno 70 posto kapaciteta.

- Pretpostav­ljamo da ćemo godinu završiti s 40 do 50 posto u odnosu na 2019., a zadnje tri su nam bile najbolje poslovne godine - rekao je. Nijemci, su kaže, kičma hrvatskog turizma, a Hrvatska je propustila priliku da ih ove godine bude više nego ikad na obali bez obzira na korona virus.

‘PREŽIVJET ĆEMO I OVU KRIZU’

Krajem ožujka rezervacij­e za Hrvatsku su živnule i sve je nekako išlo svojim tijekom do prije dva tjedna. Tad su se njemački mediji raspisali o bujanju korone na Balkanu i odmah pod upitnik stavili ljetovanja u Hrvatskoj.

- Zbir loših vijesti utjecao je na otkazivanj­a gostiju od medijskih napisa do politika zemalja. Prošao sam u turizmu i ratna vremena te naučio da se protiv straha ne možete boriti agresivnoš­ću. Goste zadržavamo informiran­ošću, ljubaznošć­u i razumijeva­njem. Digli smo kredite i ljudima stvorili sigurnost - rekao je.

TISUĆA GOSTIJU trenutačno ljetuje na našoj oblali, no uglavnom su to obitelji s djecom

POSTO NASPRAM LANI Toliko turistički djelatnici očekuju da će na kraju imati prometa

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia