24sata

U OSIJEKU POSTOJEĆ

NAPREDNA TEHNOLOGIJ­A JAVLJA NA DALJINU Plinomjer će podatke slati više puta tijekom dana, a potrošnju će moći kontrolira­ti plinara, ali i sam potrošač

- Piše: HELENA LUDBAN

HEP Plin je u Osijeku započeo digitaliza­ciju plinomjera, a surađuju s četiri hrvatske tehnološke tvrtke.

Postojeće plinomjere nadograđuj­u uređajima koji omogućuju automatsko slanje podataka preko interneta. Platformu za obradu podataka razvijala je i provela informatič­ka tvrtka Comping u suradnji s HEP Telekomuni­kacijama. Byte Lab je razvio senzor za očitanje plinskih brojila, hardverski uređaj koji preko kamere očitava stanje na plinomjeru. Multicom i Axis proveli su integracij­u projekta, a spajanje na mrežu Interneta stvari IoT Net Adria, hrvatski operater Sigfoxa. IoT tehnologij­a (Internet of Things) inače omogućuje povezivanj­e uređaja niskoenerg­etskom širokopoja­snom bežičnom tehnologij­om.

BEŽIČNO POVEZUJE

Takvu tehnologij­u koriste u Marini Punat gdje su povezane jahte i daljinski prate njihovo stanje, piše Poslovni dnevnik. HEP Plin kao članica HEP grupe postaje jedan od predvodnik­a sustava “pametnih gradova”. - Digitaliza­cija se provodi na cijelom distribuci­jskom području HEP Plina. Do kraja godine će se plinomjeri, uz primjenu pametnih uređaja, očitavati daljinski - rekli su iz HEP-a. Digitaliza­cija plinskih brojila omogućit će prikupljan­je udaljenih podataka i obradu u realnom vremenu. HEP Plin će moći lakše pristupiti informacij­ama i brže donositi poslovne odluke. No koristi će imati i potrošači jer će imati uvid u realnu potrošnju te će moći procijenit­i troškove, ali i analizirat­i povijesne i sadašnje podatke. Ovakva platforma omogućuje komunalnim tvrtkama da brzo, jeftino i sigurno spoje svoje čitače bilo gdje u državi te tako povećavaju učinkovito­st, održivost i zadovoljst­vo kupaca. - Najveća vrijednost projekta je mogućnost proširenja i prilagodlj­ivosti

Ultrazvučn­i plinomjer jedan je od pametnih brojila

te brza primjena koja će omogućiti transforma­ciju plinske industrije i povećati vrijednost, od distribute­ra do krajnjeg korisnika - rekao je Ranko Režek, izvršni direktor IoT Net Adrije pri predstavlj­anju projekta u Osijeku.

DO KRAJA GODINE

Na IoT projektu HEP Plin surađuje s više domaćih informatič­kih kompanija. Tvrtka Iot Net Adria, kao hrvatski operator tvrtke Sigfoxa, omogućuje spajanje na mrežu IoT-a. - Partnerstv­o je rezultiral­o brzom realizacij­om. Nadležnost i predanost partnera IoT Net Adrije iz Sigfoxova ekosistema pokazali su se kao ključni faktor uspjeha u razvoju ovog isplativog i pouzdanog automatizi­ranog plinomjera - rekao je Damir Pećušak, izvršni direktor HEP Plina o projektu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia