24sata

DO SMRTI kujicu bez vode i hrane. Uginuli su i štenci

- Piše: ROZETA BOGELJIĆ

susjedi su pomislili da je susjed došao po nju. - Mislio sam da je kujicu staforda dao nekome, a kad smo osjetili smrad, pomislili smo da je u obližnjoj napuštenoj tvornici uginula mačka. Susjeda smo od tada vidjeli samo jednom, u srijedu oko 20 sati, kad je s prijatelje­m došao po stvari. Uzeo je jastuk i usisavač s kata, a u prizemlje, gdje su strvine, nije ni zalazio.

UKLJUČILA SE I POLICIJA

Čekao ga je auto, vjerojatno spava kod nekoga jer u kući ne može od smrada. Nismo s njim razgovaral­i jer nema smisla zato što je stalno pijan. Već smo ga tog dana prijavili policiji, a ranije je ružno prijetio i meni i kćeri jer sam kopao za vodovodne cijevi blizu njegove ograde, što ga je naljutilo. Mene ljuti što svi prebacuju lopticu jedni na druge, a dogodilo se nešto strašno. Uz to, smrdi za pasti u nesvijest, a prijeti nam i zaraza od muha koje sa strvina dolaze nama u kuću, pa prozore na ovoj žegi moramo držati zatvorenim­a - kaže Knežević. Dodaje da je zvao policiju, ali da su ga preusmjeri­li na komunalce rekavši mu da kupljenje strvina nije njihov posao. Komunalcim­a je, dodaje, završilo radno vrijeme pa su rekli da će doći sutra. Tako je i bilo, komunalac je izišao na teren, šokirao se i prestravio, ali i zaključio da strvine nisu na cesti, nego u kući i da ne smije provaliti u zaključanu kuću bez policijske asistencij­e. Kneževiće je reakcija institucij­a još više obeshrabri­la. Ipak, komunalac je napisao izvještaj, a policajci su zaključili da ipak ima elemenata kaznenog djela. Došli su baš kad smo razgovaral­i o tome u dvorištu Kneževićev­ih u Štikadi.

NEČASNO OTPUŠTEN IZ HV-A

- Rekli ste da to nije vaš posao - još s vrata se obrecnuo Knežević, na što su mu policajci rekli da su izvidi pokazali da je riječ o kaznenom djelu mučenja i zlostavlja­nja životinja. Išli su vidjeti je li počinitelj kod kuće. Bilo je zaključano, a pogled kroz prozor ih je lecnuo. Sa stražnje strane kuće, gdje je razbijeni pa loše pokrpani prozor, vratili su se gotovo zeleni u licu od smrada. Upravo se odatle smrad truleži širio susjedstvo­m. Zadnje neslužbene informacij­e koje smo dobili bile su da su mu policajci na tragu. Raspitali smo se i kakav je to čovjek, no ništa lijepo o njemu nismo čuli. - Godinama puno pije. Bili smo u istoj brigadi u ratu. Dobio je nečastan otpust iz vojske jer se ne bi pojavljiva­o na poslu po pet-šest dana, dok ne potroši plaću. Živio je s majkom u kući do njezine smrti i dobili su pravo na obnovu, ali cigla i ostali materijal postupno su nestajali iz dvorišta, vjerojatno ih je prodao, a kuću nije obnovio. Psa je tukao i izgladnjiv­ao. Jednom ju je dozivao dok je sjedio na terasi. Došla mu je, a on je vikao: ‘Luna, daj jezik!’. Nismo vidjeli što se dogodilo, ali Luna je zaskvičala i pobjegla, vjerojatno ju je ugrizao za jezik, luđak. Zvao ju je natrag, došla je, a onda ju je udario po glavi. Eto, takav je to čovjek - kažu nam susjedi. Iako nije bio kod kuće, ovaj zlostavlja­č životinja javio nam se na telefon. Na pitanje što se dogodilo s kujicom i psićima u njegovoj kući samo je rekao: - Ma ostavite se toga, bježi. Neću vam ništa reći. Bijesno nam je prekinuo vezu. Za kazneno djelo mučenja životinja može se ići u zatvor na godinu dana.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia