24sata

Povratak u školu?

ZBOG ONLINE ŠKOLE DJECA ĆE IMATI RUPE U ZNANJU I BITI ANKSIOZNA

- Pišu: ANA DASOVIĆ, HELENA LUDBAN

Ništa što odaberem ne čini se ispravnim. Škola se ne čini ispravnom. Obrazovanj­e kod kuće se ne čini ispravnim. Hibridno obrazovanj­e se ne čini ispravnim. Odgađanje škole se ne čini ispravnim. Polazak u školu na vrijeme ne čini se ispravnim. Provjerava­nje temperatur­e ne čini se ispravnim. To što moje dijete nosi masku u školi ne čini se ispravnim. Imati mogućnost biranja između zdravlja moje djece i njihova obrazovanj­a ne čini se ispravnim.

Riječi su to američke blogerice Nikki Penington, koje su podijelile tisuće na društvenim mrežama, kao i brojni domaći i strani mediji. Naime, baš ove riječi opisuju nelagodu koju osjećaju gotovo svi roditelji pri pomisli na sve bližu novu školsku godinu. Novi ministar znanosti i obrazovanj­a Radovan Fuchs ističe kako želi svu djecu u školi na jesen jer istraživan­ja u Hrvatskoj i inozemstvu među učenicima upozoravaj­u na goleme posljedice koje će ostaviti online škola ako potraje dulje. A sve se čini kako nas očekuje još jedna zima u karanteni, pa tako i u školi na daljinu. S druge strane, posljedice novog vala epidemije mogle bi biti tisuće zaraženih upravo među učenicima i nastavnici­ma. Organizaci­ja nastave s obzirom na epidemiju korone trenutačno je najveće pitanje u obrazovanj­u, ne samo u Hrvatskoj, nego i globalno. Stoga smo analiziral­i modele o kojima raspravlja­ju i isprobavaj­u ih obrazovni stručnjaci, liječnici i političari diljem svijeta.

- Djeca najbolje uče kad su fizički prisutna u razredu. No u školi dobivaju mnogo više od samog obrazovanj­a. U školskom sustavu uče društvene i emocionaln­e vještine i ponašanja, dobivaju uravnoteže­ne obroke, bave se tjelovježb­om, imaju osiguranu psihološku i zdravstven­u zaštitu - upozorili su američki pedijatri i stručnjaci okupljeni u nacionalni­m institucij­ama.

UČIONICE NA OTVORENOM

No u samom SAD-u traje velika bitka oko otvaranja škola. Predsjedni­k Donald Trump, unatoč tome što epidemija divlja u toj zemlji, inzistira na otvaranju škola u kolovozu, kad u SAD-u počinje nova školska godina. No nema plana i ulaganja u organizaci­ju nastave ili zaštitu učenika i nastavnika, zbog čega svaki peti nastavnik u SAD-u najavljuje odlazak iz struke. U mnogim zemljama, pak, već mjesecima isprobavaj­u modele za održavanje fizičke distance pa najmlađi u Kini u razredima nose šeširiće s nastavcima zbog kojih se ne mogu približava­ti drugima ili krila. U Njemačkoj su proljetos u škole vratili učenike viših razreda, oni su na nastavi morali nositi maske, no to nije bilo najbolje rješenje. U državama od Finske do Kanade i Danske u proljetnom otvaranju škola na razne su načine djecu dijelili u manje skupine - osmogodišn­jaci su se smjeli igrati u kredom iscrtanim krugovima, a školske klupe odvojene su plastičnim pregradama. Posebno je usvojena strategija koju su koristili još početkom 20. stoljeća, učionice na otvorenom. To su, kopirajući njemačke kolege, primijenil­e američke škole nakon epidemije tuberkuloz­e i pokazalo se uspješnim. To će sigurno i dalje biti jedna od glavnih metoda. No svima je dosad jasno fizička distanca i pokrivanje maskama za djecu praktički su neizvedivi. Model s manjim brojem djece u učionicama izvediv je ako za to škole imaju dovoljno prostora, ali i nastavnika te učitelja koji će preuzeti nove razrede.

KAKO ĆE SE RAZDVAJATI

No to je u mnogim zemljama, pa i u Hrvatskoj, teško ostvariv plan. Primjerice, u Zagrebu, gdje je desetak škola u potresu uništeno do te mjere da su neiskorist­ive, u jednoj od gimnazija u jednoj smjeni trebalo bi se naći čak 2000 osoba. Ipak, istraživan­ja iz Švedske, koja je među tek nekoliko zemalja koje uopće nisu zatvarale škole, pokazuju kako je od veljače do lipnja među školskom djecom bilo tek 0,05 posto zaraženih. Teških slučajeva nije bilo.

PREDUGO PRED EKRANOM

No svi se pripremaju i za tzv. “mješoviti model nastave”. To podrazumij­eva mlađu djecu u vrtićima i školama, u manjim skupinama, a učenici viših razreda u školu bi dolazili jedan tjedan, a drugi radili od kuće. No istraživan­ja pokazuju kako su djeca opterećena prevelikom količinom zadataka, da novo gradivo nastavnici s njima ne odrađuju kako treba, pred ekranima provode cijele dane. Također, dosadašnje iskustvo u kojem su roditelji podnijeli nevjerojat­an teret je neprihvatl­jivo.

- Škola je užasno bitna u intelektua­lnom i emocionaln­om razvoju djece. Kad djeci oduzmete cijeli taj spektar emocija, vežete ih uz ekrane na godinu dana, djeca će taj negativni set osjećaja vezati za obrazovanj­e. Ako se sad ne pobrinemo za mentalno zdravlje djece, imat ćemo epidemiju psihičkih poremećaja za pet do deset godina - upozorila je psihologin­ja Ivana Kekin u emisiji “TNT” na N1. Svjesni su toga i drugi stručnjaci. No šo će prevagnuti u odluci, znat ćemo tek u rujnu.

 ??  ?? HRVATSKA JE BILA JEDNA OD ZEMALJA KOJE SU NAJUSPJEŠN­IJE ORGANIZIRA­LE ONLINE NASTAVU. NO MNOGI UČENICI I RODITELJI NISU ZADOVOLJNI, PREVIŠE SU MORALI RADITI, A NASTAVNICI NISU BILI DOVOLJNO UKLJUČENI.
HRVATSKA JE BILA JEDNA OD ZEMALJA KOJE SU NAJUSPJEŠN­IJE ORGANIZIRA­LE ONLINE NASTAVU. NO MNOGI UČENICI I RODITELJI NISU ZADOVOLJNI, PREVIŠE SU MORALI RADITI, A NASTAVNICI NISU BILI DOVOLJNO UKLJUČENI.
 ??  ?? EPIDEMIOLO­ŠKE MJERE UKLJUČUJU POŠTOVANJE UDALJENOST­I, NO U MNOGIM ŠKOLAMA NEĆE BITI DOVOLJNO PROSTORA ZA SVE UČENIKE.
EPIDEMIOLO­ŠKE MJERE UKLJUČUJU POŠTOVANJE UDALJENOST­I, NO U MNOGIM ŠKOLAMA NEĆE BITI DOVOLJNO PROSTORA ZA SVE UČENIKE.
 ??  ?? RADOVAN FUCHS Novi ministar želi da na jesen u školu krenu svi učenici
RADOVAN FUCHS Novi ministar želi da na jesen u školu krenu svi učenici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia