24sata

EMOCIJE U JAKE, ALI NE KAO SU S ‘VATRENI

POBJEDA ZA 200 MIL. FUNTI Igrači su slavili s navijačima, ne pazi se u takvim trenucima na koronu, kaže povratnik u Premiershi­p Bilić

- Piše: ANTONIO BEVANDA

Kakva sezona, kakva liga! Bio sam vrlo glasan kad sam rekao da bih želio raditi u Championsh­ipu. Međutim, nisam zamišljao da će biti tako teško, ovo je zahtjevno. Iscrpljuju­će je. Nisam uživao u svakoj minuti, naravno, ali uz ovakav finiš, ponosan sam.

Govorio je to bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić (51) nakon što je uveo WBA u Premier ligu i klubu donio 200 milijuna funti. Iznos od sponzora lige i TV prava, s kojim svaki engleski prvoligaš kreće u sezonu.

Za engleske je medije usporedio ovaj uspjeh s odlaskom na dva europska prvenstva s Hrvatskom.

- Ovo je vrh mojih uspjeha. Vodio sam svoju zemlju šest godina i vođenje nijednog kluba ne može se usporediti sa svojom reprezenta­cijom. Ne mogu reći da je sad isto, ali jednako sam ponosan - rekao je Bilić.

HRVATSKA JEDNA OD ČETIRI

Sad je Hrvatska uz Španjolsku, Njemačku i Portugal jedina nogometna sila koja ima trenere u tri “lige petice”. Niko Kovač je u Monacu, a Ivan Jurić produljio je ugovor s Veronom baš koji sat prije Bilićeva slavlja. Pedeseta mu je utakmica na klupi West Bromwich Albiona bila sretna. Odigrao je 2-2 protiv QPR-a kod kuće, ali ostali rezultati su mu išli na ruku. Vratio je WBA nakon dvije godine u Premiershi­p, a u najjačoj ligi svijeta će se kao trener okušati drugi put nakon West Hama od 2015. do 2017. godine.

- Ujutro smo u razgovorim­a igrače pripremali na sve varijante. Jedna od njih je bila i ta ako bude neriješeno u posljednji­h 15-ak minuta. Tako se i dogodilo, svi smo krenuli u napad, po pobjedu, ali nije nas išlo. Pitam kako stoji Brentford, a oni kažu 1-1, desetak minuta do kraja. Nismo se mogli osloniti na to. Gol Brentforda njihov vodi u Premiershi­p, mi i dalje napadamo i napadamo, a onda mi kažu da Brentford gubi 2-1 od Barnsleya. Pitam koliko je do kraja, odgovaraju da je nadoknada. Sve se mijenja, stanimo na loptu i čuvajmo 2-2, jer ako primimo gol i Fulham zabije, onda opet ostajemo bez drugog mjesta prepričava­o nam je Slaven u četvrtak poslije podne. I nastavio:

‘TAKO JE SLAVIO I LIVERPOOL’

- Rekoh sebi: ‘Ako Brentford zabije dva gola za pobjedu u sudačkoj nadoknadi, onda ljudima svaka čast, ali vjerujem da neće’ - prepričao nam je trenutke drame u Championsh­ipu bivši hrvatski izbornik. Englezima je nakon ulaska u Premiershi­p poručio kako osjeća isti ponos kao kad je bio hrvatski izbornik.

- U svakom poslu, u svakom klubu, davao sam sve od sebe. Tako je i ovdje, dao sam posljednji atom snage da uđemo u Premiershi­p. Emocije su jake, to je razumljivo, ovo je veliki uspjeh, ali se s vođenjem Hrvatske i Hajduka ništa ne može usporediti, to su neke posebne emocije - kaže Bilić, rođeni Splićanin i hajdukovac cijeli život. Splićane je vodio na početku trenerske karijere 2001/2002., a izbornik je bio od 2006. do 2012. godine i Hrvatsku je vodio na dva europska

prvenstva, 2008. i 2012. Mnogi su ovu dramu s WBA usporedili s onom dramom s Turskom u Beču u četvrtfina­lu Eura 2008. godine. Izgrlio se Slaven s igračima na travnjaku, a onda je imao medijskih obveza.

- Navijači su bili na ulici pokraj stadiona i igrači su otišli slaviti s njima. Ja nisam mogao, nisam izlazio zbog obveza, ali vidio sam da je bilo veselo. Naravno da se u takvim trenucima ne pazi na nekakvu distancu, ne razmišlja se o koroni. Pa tako se slavilo i u Liverpoolu i Leedsu te je logično da su i naši igrači i navijači tako proslavili ovaj rezultat - kaže nam Bilić. Još će kratko ostati na Otoku, a onda...

- Bit ću tu još dva-tri dana, završiti neke stvari, a onda idem obitelji u Hrvatsku. Svi su u domovini, a i ja dolazim na odmor. Baš mi treba odmor nakon ove drame i stresa. Mislim da ćemo biti na odmoru od tri do tri i pol tjedna, a onda počinju pripreme za Premiershi­p. Oni tek trebaju odlučiti kad počinje sezona, tako da imamo vremena za dobar odmor - rekao je Bilić.

HRVATI GA BAŠ VOLE

Za kraj smo mu rekli kako su Hrvati u velikom broju gledali njegovu posljednju utakmicu protiv QPR-a, kako su se živcirali i navijali za njegov WBA. Velika je stvar da ponovno imamo trenera u Premiershi­pu.

- Vole vas ljudi, Slavene - rekli smo mu za kraj, a on je odgovorio: - Volim i ja njih.

Držali smo se dogovora, razgovor nije trajao predugo. Bit će još prilike. Za koji mjesec opet će Bilić voditi utakmice protiv velikana: Liverpoola, Manchester Uniteda i Cityja, Arsenala, Chelseaja...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia