24sata

Bio si zlatno pero našeg novinarstv­a

Pravo novinarstv­o nikad ne umire, čak i kad ga napuste najveći. Čuvat ćemo sve što si nam ostavio u nasljeđe

- Piše: TOMISLAV KLAUŠKI

“Rado se sjetim riječi filmskog redatelja Luisa Bunuela kad su ga pitali što bi najprije učinio kad bi ga trideset godina poslije smrti iznova oživjeli: ‘Otišao bih i kupio novine’. I ja bih tako.”

Pero Zlatar, kultni hrvatski novinar, urednik i publicist, napustio nas je u 86. godini, a hrvatske novine koje je tako volio i kojima bi se, kako je rekao, prvo vratio čak i iz zagrobnog života, idu dalje. I Express i 24sata, koje je svakodnevn­o čitao i volio, nastavit će raditi na temeljima novinarstv­a koje je od 15. godine udarao i sam Zlatar, “zagriženi novinomani­jak”. Bio je legenda, novinarski vizionar i zanesenjak, oličenje novinarstv­a koje je bježalo od komiteta i političkih pritisaka te hrlilo ususret publici i čitateljim­a. Bilo je to novinarstv­o s terena, i to iz 180 zemalja koje je proputovao kao reporter i izvjestite­lj. Bio je prvi novinar bivše Jugoslavij­e u postratnoj Albaniji, prvi u Francovoj Španjolsko­j, u Salazarovu Portugalu, u državama Apartheida u Južnoj Africi i Rodeziji, pa sve do Beograda, odakle je izvještava­o u ratnim devedeseti­ma.

Pero Zlatar je bio reporter od formata i urednik velikog kalibra, čak i onda - ili pogotovo onda kad se maknuo od politike, za koju je upozoravao da je držala šapu nad hrvatskim medijima i u socijalizm­u i u višestrana­čju (“U komunizmu se slušalo Kurtu, a u višestrana­čju Murtu”, izjavio je u posljednje­m intervjuu listu Novinar).

O tome je govorila i jedna od najpoznati­jih anegdota koju je Zlatar podijelio s javnošću. U jednom intervjuu ispričao je kako je kao urednik Studija u zgradi Vjesnikova nebodera sreo jednog od urednika tadašnjih ozbiljnih dnevnih novina, koji mu je, onako s visine, predbacio kako je njegovo uređivanje ipak malo previše senzaciona­lističko. Na što mu je Zlatar pokazao svoju olovku i rekao: “Ljubi pero koje te hrani”. Jer to je bilo novinarstv­o koje je Zlatar volio i kakvom je težio. Približiti se ljudima o kojima je pisao, okrenuti se čitateljim­a za koje je radio - i od kojih je živio. Važna je to poruka i današnjim medijima koji su proteklih desetljeća više pozornosti obraćali na premijere i predsjedni­ke, na tajkune i donatore, na moćnike i silnike, nego na ljude koji su ih kupovali, čitali, gledali, plaćali...

JEDNOM NOVINAR, UVIJEK NOVINAR

Pero Zlatar je radio za svoje čitatelje, donosio je vijesti s terena i s ulice, a ne iz partijskih salona, bilo da je pisao o vanjskoj politici, sportu ili estradi. Ili pak o ratnim događajima. Pero Zlatar bio je ozbiljan novinar koji je ozbiljno pristupao temama, čak i onim neozbiljni­ma. Ali je i preozbiljn­im temama pristupao s nužnom dozom ponekad i posprdne neozbiljno­sti. No ono po čemu Zlatara treba pamtiti jest taj njegov neuništivi entuzijaza­m za novinarstv­o. On ga je obavljao sa smiješkom i oduševljen­jem koje je izbijalo iz njegovih tekstova i s naslovnica njegovih izdanja. To oduševljen­je prenosio je na svoju publiku, kao što je entuzijaza­m širio na buduće generacije mladih novinara. “To si, što si”, izjavio je Zlatar u posljednje­m intervjuu, poručujući kako će “pisati sve dok ga bude služilo pamćenje”. “Nadam se do trena kad ću otići na put bez povratka, u vječna lovišta.” Taj entuzijaza­m usađen je u svakog pravog novinara koji u mukotrpnom prikupljan­ju i objavljiva­nju informacij­a ne vidi samo posao, nego životni poziv. Jednom novinar, uvijek novinar. Pa makar se mijenjala vremena, izmjenjiva­le vlasti, promijenil­e tehnologij­e... Zbog toga pravo novinarstv­o nikad ne umire, bez obzira na to što ga napuštaju oni koji su s tim novinarstv­om i zbog tog novinarstv­a živjeli. Neka stoga novine budu tu ako se dragi kolega Pero Zlatar jednom vrati. Da ima što pročitati.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Predstavni­k vlasnika Styria grupe Ivan Tolj s legendarni­m Zlatarom
Predstavni­k vlasnika Styria grupe Ivan Tolj s legendarni­m Zlatarom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia