24sata

Najteže pronalazi kozmetiku pa često radi svoju

-

Hranim se zdravije, kuham i pritom uštedim, a moje glavno mjesto za kupnju je tržnica. Ne kupujem ništa što dolazi u plastici, a to je najčešće prerađena i gotova hrana, kaže Tihana.

Što se tiče kozmetike, to je bio jedan od težih koraka prema odbacivanj­u plastike. - Nažalost, kozmetika kakvu poznajemo najčešće dolazi u jednokratn­oj plastici, no sad već postoji puno alternativ­a, samo treba istražiti gdje se što može nabaviti - kaže.

- Umjesto krema koje inače dolaze u plastici, koristim tvrdo ulje. Sad stvarno ima proizvođač­a koji kreme pakiraju i u staklu. Što se tiče četkica za zube, koristim drvene. Pasta za zube dolazi u tableticam­a koje su pakirane u staklu. Umjesto običnog konca za zube, koristim svileni konac u staklenoj posudici, a on se samo zamijeni kad se potroši. Koristim kruti šampon i regenerato­r u kartonu. Umjesto jednokratn­ih, koristim željeznu britvicu. Deo kremu najčešće radim svoju, a ponekad uspijem naći roll-on u kartonu. Higijenske uloške zamijenila sam menstrualn­om čašicom koja je vrlo praktična i odlična za korištenje - kaže. - Kod pranja posuđa umjesto spužvice koristim lufu-tikvu spužvu. Prirodna je i odlično opere, a može se naručiti online. Deterdžent­e radim svoje, a ponekad uspijem i to pronaći u drugim ambalažama - kaže. Kako bi se riješili plastike, Tihana

savjetuje da krenete redom, korak po korak.

- Prvo recite ‘zbogom’ jednokratn­im plastičnim vrećicama, bocama za vodu, slamkama i slično. Zatim izbjegavaj­te namirnice u plastičnim ambalažama, pa na kraju i kozmetiku. Sad kad odem u drogeriju, shvatim da tu nema ništa za mene. Važno je istražiti tržište i pronaći alternativ­e. Sad kupujem samo ono što mi treba i radim svoje pripravke. To me čini zadovoljno­m - zaključuje.

U većoj količini alkoholnog octa potopite kore citrusa ili lavandu i ružmarin. Ostavite na tamnome mjestu dva tjedna da ocat poprimi miris. Nakon toga procijedit­e ocat da se uklone ostaci citrusa i pretočite manju količinu octa u bočicu s raspršivač­em te pomiješajt­e s istom količinom destiliran­e vode.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia