24sata

USRED UTAKMICE SU MI LIJECNICI SPASILI ZIVOT

OSIJEKOV TRENER IVICCA KULEŠEVIĆ U RATU JE ČUVAO LINIJE BOJIŠNICE OKO OSIJEKA

- Piše: ANTONIO BEVANDA

Javio se nakon što je pokosio travnjak. I tako se trener Osijeka ovoga tjedna opuštao prije ključne utakmice protiv Lokomotive.

Utakmice u kojoj Osijek može do povijesnog uspjeha, drugog mjesta i kvalifikac­ija za Ligu prvaka.

- Mnogi kažu da je ovo povijesna utakmica i najveća utakmica u mojoj karijeri, ali ja ne mislim tako. Važna je, ali ne volim pričati o tome da je povijesna - kaže nam Ivica Kulešević (50) na početku razgovora.

SPAŠAVAO OD ISPADANJA

Osijek u subotu od 21.05 igra s Lokomotivo­m. Pobjeda ga sigurno vodi u Ligu prvaka, a isto vrijedi i za Lokomotivu. Dok eventualni remi nudi šansu Rijeci da pobjedom kod kuće protiv Istre dohvati drugo mjesto.

- Mislim da je tako najpošteni­je, bez kalkulacij­a. Mi smo u prošlom kolu izgubili u Varaždinu 1-0, a prije toga smo zadnje poraze u sezoni imali u utakmicama u kojima smo jako oštećeni. Protiv Rijeke u polufinalu Kupa 3-2, a u prvenstvu također na Rujevici protiv Rijeke te u Puli, oba puta izgubili smo 1-0. U svim tim utakmicama smo jako zakinuti - prisjeća se trener Osijeka.

Bivši predsjedni­k Osijeka Ivan Meštrović odlučio je da Ivica Kulešević krajem rujna prošle godine zamijeni Dinu Skendera. Trebao je biti privremeno rješenje, spominjala su se mnoga poznata imena, a Ivica je cijelu sezonu ostao na klupi. Meštrović je očito dobro odlučio.

- On je imao veliki utjecaj na moju karijeru. Zbog njega sam u jednom trenutku otišao raditi i u Mađarsku kaže Kulešević, koji je Osijek vodio i u sezoni 2013/2014.

Tad u dijametral­no suprotnoj situaciji nego sad. Naime, u listopadu 2013. preuzeo je od Davora Rupnika posljednju momčad lige, koja je u 12 kola osvojila samo sedam bodova. Kulešević je u 12 utakmica ostvario dvije pobjede te po pet remija i poraza i u veljači 2014. ostavio Tomislavu Rukavini momčad na pretposlje­dnjemu mjestu, ali s pet bodova više od Hrvatskog dragovoljc­a. Na kraju te turbulentn­e sezone Osijek se spasio od ispadanja, završio je osmi, ispred Slaven Belupa i Hrvatskog dragovoljc­a, a vodila su ga čak četiri trenera: Tomislav Steinbrück­ner, Rupnik, Kulešević i Rukavina.

ZAVRŠIO U - MALEZIJI

Ovaj put Kulešević je uskočio umjesto Dine Skendera u desetom kolu, kad je Osijek bio peti. Doveo ga je do toga da u rukama drži drugo mjesto i kvalifikac­ije Lige prvaka. I to sjajnim nizom nakon “korona lockouta”, kad je Osijek u devet kola osvojio 20 bodova i najbolja je momčad lige u tom razdoblju. U igračkoj karijeri Kulešević je najviše vremena proveo u klubu iz rodnoga grada, a nosio je i dres Hrvatskog dragovoljc­a, Samobora, Šibenika, Hapoela, Dinama iz Vinkovaca i... - Igrao sam za Selangor u Maleziji. Tamo sam i završio igračku karijeru. Osvojili smo Kup pred 100.000 gledatelja.

Tamo

sam dobio prvi posao nakon kraja igračke karijere, postao sam voditelj Adidasove akademije u Kuala Lumpuru. Nisam se dugo zadržao, nisam mogao bez obitelji - iskren je Kulešević, koji uz suprugu ima četvero djece. Dvije kćeri i dva sina.

MIKS STAROG I NOVOG

A kakve su njegove trenerske metode?

- Ja sam neki miks trenera starog i novog kova. Mislim da me to najbolje opisuje rekao je Kulešević, koji pred utakmicu s Lokomotivo­m ima puno problema.

- Sve nas je pogodila odluka da se igra bez publike, navijači bi nam mnogo značili u takvoj važnoj utakmici. Neće biti Bočkaja, a ozljede muče još neke igrače - kaže Ivica, koji je odrastao s bivšim trenerom Dinama Nenadom Bjelicom.

- U odličnim smo odnosima. Bili smo suigrači u ranoj mladosti u Osijeku, a skupa smo i izvan travnjaka provodili puno vremena. Bjelica je doista sjajan trener.

Mislim da će i nakon Dinama imati puno uspjeha u nastavku karijere - nahvalio je prijatelja trener Osijeka, koji je bio i u Domovinsko­m ratu.

- Ne volim baš puno pričati o tome. Nisam išao na prvu liniju bojišnice, ali sam se odazvao pozivu kad je došao. Kad nije bilo utakmica, onda sam s nekim drugim igračima i vojnicima čuvao linije u Osijeku i oko njega - rekao je Kulešević.

Zbog nogometa je sadašnji trener Osijeka zamalo izgubio i život, kao igrač kluba s Drave, prije 27 godina.

‘ČEKAO SAM 13 MJESECI’

- Jedva sam preživio, liječnici su mi spašavali život na terenu. Bilo je to 1993. godine, igrali smo protiv Intera iz Zaprešića. Igor Čalo me u padu zakačio laktom po glavi, naravno, nije tu bilo nikakve namjere. Odmah sam pao u nesvijest. Operirali su me, nitko nije vjerovao da ću se vratiti. Tek nakon 13 mjeseci oporavka dobio sam dozvolu da mogu opet trenirati. Naravno, trebalo je proći još vremena da ponovno zaigram - prisjetio se životne drame.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia