24sata

Ao sam Prosinečko­g, ebno pamtim Ovčaru PILI MEKSIKANCI PIVO I ETO FILMA

BILO JE I SUZA Sa svim sugovornic­ima razgovarao sam i o ratu jer su mi te šokantne slike koje sam gledao kao dječak u Meksiku još svježe, priča Edson Ramirez, autor filma ‘Vatreni’

-

krenule i suze na spomen poginulih prijatelja, a Slaven Bilić je rekao: “Mi smo se htjeli iskupiti onima koji su držali pušku u ruci dok smo trčkarali za loptom”.

NAPIO SE I DOBIO ĆIRU

- Vijesti o ratu u Hrvatskoj bile su šokantne, te smo slike gledali iz dana u dan, a otac mi je rekao da je Prosinečki iz te zemlje. Kasnije sam studirao kinematogr­afiju i upoznao kinematogr­afa Jorgea Linaresa, koji je također bio zaluđen hrvatskim nogometom i imao je ideju da napravimo dokumentar­ac o tome. To je bio početak priče. Dva Meksikanca koja piju pivo i sanjaju o snimanju filma na drugom kraju svijeta govori mladi redatelj. Izvršni producent filma je Miroslav Blažević junior, sin “tate Ćire”. - Jorge je došao u Zagreb na filmski festival prezentira­ti svoj kratki film. Na zabavi nakon festivala malo se napio i od uzbuđenja svima pričao za našu ideju pa mu je prišao jedan čovjek koji je načuo što govori. Bio je to Miroslav Blažević Jr. Najluđa stvar bila je što je povjerovao pijanome Meksikancu i istoga trena pristao na suradnju s nama - s osmijehom se prisjeća Edson Ramirez.

Tri godine su trebale meksičko-hrvatskom tandemu da realiziraj­u ovaj projekt.

SUGOVORNIC­I

- Sami smo ga financiral­i, nismo imali preveliki budžet, a morali smo uhvatiti te zvijezde. Svi su bili srdačni, a nažalost nismo uspjeli uhvatiti Šukera i Bobana - govori redatelj, koji se točnog troška filma, kaže, ne sjeća. - Teško je to procijenit­i, plaćali smo svoje avionske karte, opremu, hranu... Miro nam je plaćao smještaj i troškove na intervjuim­a. Ekipa najbliža filmu radila je cijeli film bez plaća. Na kraju smo imali sponzore i iz Hrvatske i iz Meksika. Pola je filma o ratu.

IDUĆI JE GORAN?

- Htio sam razgovarat­i sa svima o tim ratnim temama jer znam da su teške. Posjetili smo Vukovar, Ovčaru, Turanj... Sjećam se natpisa na Ovčari: ‘Oprostiti, ali nikada zaboraviti’ - rekao je Ramirez te zaključio kako bi volio napraviti film o Goranu Ivanišević­u i Wimbledonu, Ivi Karloviću i “vatrenima” 2018. godine.

 ??  ?? U filmu su sudjeloval­i Prosinečki, Asanović, Bilić, Stanić...
U filmu su sudjeloval­i Prosinečki, Asanović, Bilić, Stanić...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia