24sata

‘Milanović je državnik, a ovo prije je lakrdija’

CRNA LISTA Milanović se založio da se Rojsa makne s američke crne liste na kojoj su bili Bin Laden, Gadafi...

- Piše: DENIS MAHMUTOVIĆ

Ljubo Ćesić Rojs tvrdi da je predsjedni­k Zoran Milanović državnik, a da se HDZ-ovci ponašaju kao lakrdijaši. Ova izjava upada u oči, čak i u 2020. godini, u kojoj ne manjka nevjerojat­nih događaja.

Što se dogodilo? Ukratko, umirovljen­i general je već godinama na crnoj listi američkog State Department­a, još od djelovanja Haškog suda.

‘HTIO SAM TUĆI ŠEKSA’

Na njoj je završio s Gotovinom i Ademijem, čija su imena nakon oslobađaju­ćih presuda maknuta s liste, ali Rojsovo je ostalo. I evo, već godinama su mu blokirani tekući računi i zabranjeno mu je putovati u SAD, Kanadu i Australiju. Uzalud je Ćesić obilazio vrata i povlačio utjecajne veze. Nitko mu nije pomogao, osim - Zorana Milanovića. Kako je objavio Večernji list, predsjedni­k je pri kraju sastanka s 11 umirovljen­ih generala porazgovar­ao s Rojsom koji mu se požalio na nevolje. Nekoliko dana kasnije, Rojs od američkog veleposlan­stva prima potvrdu da se konačno postupa s njegovim slučajem i to nakon što se Milanović ondje osobno založio za njega. Javili smo se Rojsu da nam prepriča što se dogodilo. - Milanović me pozitivno iznenadio. Nije bilo vrata na koja ja nisam kucao, to mi je bilo stavljeno na vrat još kad sam bio zastupnik. Predsjedni­k kluba HDZ-a tada je bio Šeks i kad je to izašlo, ja sam htio postaviti pitanje, ali on mi nije dao da postavim u ime kluba.

CRNA LISTA

Ja sam ga tada htio tući. Htio sam ga za kragnu uhvatiti, htio sam ga udaviti - živopisno nam kazuje Rojs.

TURANJE PAPIRIĆA TRUMPU

Ali što je bilo, zašto je uopće završio na crnoj listi, pitamo. - Nemam pojma, evo ja vas pitam zašto. Nisam bio ni optužen ni osuđen - priča umirovljen­i general. Kako kaže, nitko mu dosad nije pomogao. - Nitko nije htio ništa. Bio sam dvaput kod Plenkovića, on se, ajde, pokrenuo, rekao je Pejčinović Burić da vidi što je s time, ona me nazvala i rekla da će me zvati naši iz Washington­a, ali nitko nije nazvao - opisuje. Tvrdi da se okrenuo i Kolindi Grabar Kitarović.

- Ja sam se obratio predsjedni­ci i donio joj dokumente o mojoj ulozi u HVO-u. A ona mi je obećala da će dati papirić predsjedni­ku Trumpu. Rekla je: ‘Ja idem u Ameriku za četiri dana, turit ću Trumpu u džep’ - priča razočarani Rojs. Na kraju, obratio se Milanoviću.

- On je odmah prihvatio i rekao svojim ljudima. Iznenadio me, za dva dana su se već raspitival­i za mene u ambasadi i rečeno je da se pokrenulo sve - ispričao nam je Rojs.

 ??  ?? Ljubo Ćesić Rojs se već godinama nalazi na crnoj listi State Department­a
Ljubo Ćesić Rojs se već godinama nalazi na crnoj listi State Department­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia