24sata

ZGAJA, MAMA , A DJECA JEDU

K SLASNE PLODOVE PRODAJE NA TRŽNICI, VIŠAK ŠALJE U BOLNICE

- Piše: ŽELJKO RUKAVINA

Sanja (36) i Hrvoje (37) Selak podijelili su posao na obiteljsko­m poljoprivr­ednom gospodarst­vu u bjelovarsk­om prigradsko­m naselju Ždralovi.

Hrvoje je u proizvodnj­i i dostavi, a Sanja je svakog radnog dana na popularnom bjelovarsk­om “Placu”. Imaju svega, a sad su aktualne lubenice. Na hektaru površine proizvedu oko 60 tona na godinu. Ako zbog konkurenci­je sve ne prođe kroz “bjelovarsk­i trbuh”, višak voze na Zelenu tržnicu u Zagreb tvrtki koja lubenicama i dinjama snabdijeva bolnice i slične ustanove.

- Prije 12 godina odlučili smo saditi lubenice i dinje. Najveći problem bio je odrediti dan kad su lubenice zrele. Ljudi koji su se doselili iz Srijema, a cijeli život bili su uz lubenice, rekli su da to osjete poput trudnice koja zna kad treba roditi. Nisam vjerovao dok se nisam i sam iškolovao - priča Hrvoje.

TIGRASTI OBITELJSKI BREND

Dinju je, dodaje, jednostavn­o prepoznati. Zrela je kad požuti. Kod lubenice su sorte i vrijeme ključni faktor.

- U polju sam svaki dan i znam svaku lubenicu. Zna se kad koja sorta dozrijeva i u okviru nekih 10 dana treba gledati. Ovisi o vlažnosti te o tome je li lubenica u sjeni ili je cijelo vrijeme izložena suncu - pojašnjava nam Hrvoje tajnu berbe. Imaju vrstu lubenicu sa šarama koje sliče tigrovima. Ona je vrlo rana i izuzetno slatka. Prepoznali su je kupci u Bjelovaru i gotovo je postala brend Selakovih. - Svi pitaju kad će ona mala - govori Hrvoje vodeći nas prema parceli gdje je ta sorta. Podiže jednu i pokazuje kako se po peteljki i šarama vidi treba li ona iz polja ići danas ili za koji dan.

RASTE IZMEĐU 60 I 70 DANA

Od sadnje do berbe lubenice treba između 60 i 70 dana. Sami od sjemena rade presadnice koje sade u pooranu i pognojenu zemlju. Na njoj je postavljen­a crna folija uz koju ide cijev za navodnjava­nje i prihranu. Nekad se sadi početkom svibnja, a nekad i kasnije, ovisi o sorti i vremenskim uvjetima. Pitali smo ga je li to razlika između onih iz trgovačkih centara, gdje su veće i puno teže, ali je Hrvoje odbio to komentirat­i. Dodao je da nitko na njihovu štandu na tržnici ne bi platio pet kuna za kilogram lubenice ako bi ona bila ista kao one u trgovačkim lancima koji ih cijene manje od dvije kune.

- Sad je lijepo vrijeme i možemo postići dobru cijenu za lubenicu, ali počne li kišni

To je trenutačna cijena kilograma lubenica i dinja u Bjelovaru na tržnici. kuna povremeno je akcijska cijena lubenica u trgovačkim lancima. period, ona će padati. Lubenici ne treba vode kad je gotovo zrela. Od nje će dobiti na težini, ali neće postajati slađa - rekao je Hrvoje Selak na povratku iz polja. Pojasnio nam je i da je njihova proizvodnj­a konvencion­alna. Lubenice prskaju dopuštenim sredstvima poštujući vrijeme karence. Razrezao je jednu te po krišku dao kćeri Leoni (8) i sinu Patriku (11), pa i nama. Nismo imali primjedbe na okus. Slatka je poput tuđe žene, prisjetili smo se kako je prije godinu dana svoje lubenice reklamirao uzgajivač iz obližnjeg Velikoga Grđevca. Na pitanje koja je proizvođač­ka cijena lubenice, Hrvoje je odgovorio kako nije previše razmišljao o tome. Jedino pravilo je, kaže, da je proizvođač­ka cijena ona koja se za proizvod postigne, a oni lubenicu nikad nisu prodavali ispod kune.

NAJSKUPLJA GNOJIDBA

- Kad je jako niska cijena i kupci ‘zatvaraju vrata’ zato što robe ima previše te nam tad ne preostaje drugo nego da zaoremo plodove. Jedne godine to smo učinili s gotovo 40 tona lubenice. To je i najbolja, prirodna gnojidba, ali poprilično skupa - rekao nam je Bjelovarča­nin koji je OPG preuzeo od oca, a on mu i dalje pomaže jer ga zdravlje dobro služi.

BENICA ĆE TAKO BITI TEŽA AKO DOBIJE VODE, ALI MANJE SLATKA, OBJAŠNJAVA HRVOJE SELAK

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia