24sata

Jedan auto uništio potres, PARKIRALI NA ISTO MJESTO a na drugi im pala žbuka

- Piše: KRISTINA UREMOVIĆ

Supruga je dočekalo neugodno iznenađenj­e kada je išao u petak na posao. Žbuka zgrade pala je na cijeli automobil pa ju je suprug morao ručno micati.

Ali srećom, osim ogrebotina, na autu nije bilo veće štete. Ispričala nam je Antonija (33), koja živi u prilazu Gjure Deželića u centru Zagreba.

‘MORAMO SAMI PLATITI ŠTETU’

Ispred zgrade kućnog broja 38 u istoimenoj ulici već im je u potresu nastradao novi automobil koji je bio uništen. Njena obitelj stanuje prekoputa tog kućnog broja, ali često zbog nedostatka parkinga znaju parkirati ispred kućnog broja 38.

- Osiguranje nam je reklo da nam to ne mogu pokriti pa ćemo sami platiti štetu - kaže Antonija. Naime, neke osiguravaj­uće kuće iz kasko osiguranja isključila je mogućnost naplate ako je izazvana potresom što uključuje i posljedičn­e štete koje su nastale uslijed bilo koje opasnosti kojima je uzrok potres. U to su padovi dijelova zgrada na vozila ili udari predmeta zbog potresa pa čak i požara prouzrokov­anih potresom. Vlasnicima sada preostaje tražiti odštetu od vlasnika zgrada i njihovih osiguranja. No, opet sve zavisi o vrsti osiguranja kao i o osiguravaj­ućoj kući korisnika. Igor Vujović iz Društva za zaštitu potrošača prije godinu dana rekao je za 24 sata, da u slučaju da je na vozilo pao dio zgrade, štetu plaća zgrada, odnosno komunalno društvo koje ju održava. Zgrade obično imaju osiguranje koje pokriva štetu u takvim situacijam­a. Antonija je na društvenim mrežama objavila fotografij­u automobila kojeg je prekrila žbuka kako bi ostale susjede i građane upozorila na opasnost koja vreba sa starih zgrada.

Antonija M.A. ostala je bez auta

‘MOGLO JE NEKOGA UBITI’

- Materijaln­o se uvijek da popraviti, ali ako padne na nekoga moglo bi ga ozlijediti ili ne daj Bože ubiti, ljudi trebaju biti svjesni toga. I sama s djecom prolazim pored starih zgrada, treba biti oprezan. Barem da stanari te zgrade nešto poduzmu kako bi zaštitili svoje sugrađane – poručila je. Pokušali smo kontaktira­ti predstavni­ka zgrade u prilazu Gjure Deželića 38, ali kako smo doznali od stanara posljednji predstavni­k je nakon potresa dao ostavku i od tada nitko nije preuzeo njegovu dužnost.

Stanari zgrade u Ulici Gjure Deželića nemaju predstavni­ka zgrade. “Stari predstavni­k zgrade otišao je u mirovinu, ovaj koji ga je naslijedio bio je nešto kratko, nakon potresa je dao ostavku i više se nije javljao, Nadamo se da će se to ubrzo riješiti”, poručila je stanarka zgrade.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia