24sata

U krvi mi traže tajnu korone

TESTIRAJU GA Mladi medicinski tehničar prebolio je virus i stekao djelomični imunitet. Znanstveni­ci će sad 6 mjeseci istraživat­i njegovu krv

- Piše: ANAMARIJA BURAZER

Hrvatski medicinski tehničar četiri mjeseca otkako se zarazio korona virusom opisuje nam kako je danas, kakve je posljedice virus ostavio na njegovo tijelo te kako pomaže znanosti da otkrije tajne Covida-19.

- Negativan sam bio sredinom travnja, a trebalo mi je još nekih mjesec dana nakon toga da dođem k sebi - kaže nam ovaj medicinski tehničar s kojim smo prije četiri mjeseca ekskluzivn­o razgovaral­i dok je virus napadao njegove zdrave stanice.

STARIJI SE TEŽE OPORAVLJAJ­U

U jeku oboljenja opisivao nam je blage simptome rekavši da bi koronu vjerojatno prehodao da ne zna da ju ima. No da ovaj virus nije obična prehlada, tehničar nam nastavlja: “Mlad sam i zdrav pa sam se dobro oporavio no znam neke starije ljude koji još nisu došli k sebi, a u isto vrijeme smo bili bolesni.”

U jeku bolesti, kao najopasnij­u stavku opisivao je stres izazvan vijestima o koroni od kojih nije mogao pobjeći.

- Jako je važno ostati pribran i posvetiti se jačanju imuniteta i ne stresirat se koliko god je moguće. Stres nije saveznik poboljšanj­u zdravlja već aktiviranj­u virusa. Zadnjih par dana imam problema s kratkoćom daha i brzo se umaram, više ni ne pričam jer se aktivira kašalj kojeg nisam imao - opisivao je početkom travnja. Tada su mu, priča nam danas, uzeli i krv za serološko testiranje.

- Prvi put su krv uzeli na početku travnja, pa opet za dva tjedna. Uzorke su poslali na

Institut u Bonn. Stigao je nalaz da sam stekao neki srednji imunitet, ali njima je to sve puno nepoznanic­a i oni se uče i istražuju koronu. I dalje se ne zna ostaje li imunitet tjedan, dva, mjesec, godinu... Zbog toga su me, među ostalima, pitali za pristanak da sudjelujem u studiji u kojoj bi mi u sljedećih 6 mjeseci najmanje jednom mjesečno vadili krv i pratili razinu antitijela – pojasnio je medicinski tehničar.

PRATE MU RAZINU ANTITIJELA

Na pitanje kakve je eventualno posljedice korona ostavila na njega kaže: “Bio sam nekidan na pulmološko­j obradi i kako sad stvari stoje korona nije ostavila posljedice na moja pluća. No s pregledima nisam gotov. Nova kontrola me opet čeka za četiri mjeseca.”

On se zarazio najvjeroja­tnije upravo na poslu. Tada nam je opisao kako je sve počelo. Prvo je osjetio drhtavicu, a onda ga je počelo boljeti cijelo tijelo. No korona mu nije bila ni na kraj pameti jer je temperatur­u povezivao s upalom koja mu se ponavlja zbog, kako je rekao, stare boljke.

‘SKROZ SAM IZGUBIO NJUH’

- Nakon pet dana povišene temperatur­e ostao sam bez njuha, a okus mi je oslabio za 50 posto. Gubitak njuha me i bio zabrinuo i postao sam sumnjičav. Karakteris­tičan je i za prehladu, no pojavio se čisti gubitak njuha bez začepljeno­sti nosa. Zato sam se zabrinuo – opisivao je u travnju.

- Ovaj virus na svakoga djeluje drugačije i ne treba ga podcjenjiv­ati - zaključio je tada. Upravo zato treba znanosti

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia