24sata

UMIJEĆE: ONE NE ČUJU, A NA VIOLINI IPAK ‘RASTURAJU’

VELIKI USPJEH Gluhe i nagluhe osobe posebnom metodom naučile su svirati, a na koncertima sviraju od klasične glazbe pa do žestokog rocka

- Piše: DAVOR LUGARIĆ

“ViolinMusi­c4All” projekt je koji je pokrenula Iva Šalamon Reškovac. Pomogla joj je Renata Novoselec i njeno istraživan­je koje je trajalo više od deset godina.

Otkrila je kako ljudi osjećaju glazbu, ne samo doživljava­ju sluhom, nego kako tijelo reagira na određene frekvencij­e i vibracije. Na osnovu toga osmislila je metodu kojom gluhe i nagluhe osobe uče svirati violinu. One su jučer i imale koncert na Zrinjevcu. Izveli su 13 pjesama, od klasike pa do rocka.

- Renata je imala mladenački entuzijaza­m, bilo joj je žao što prijatelji koji nemaju sluh sto posto nisu primljeni u glazbenu školu. Onda je počela istraživat­i, bila je zbog toga po cijelom svijetu. Otkrila je da je doživljaj glazbe kroz tijelo je osjetno jači - ispričala nam je Iva Šalamon Reškovac, pokretačic­a projekta “ViolinMusi­c4All”. Uspjeh je velik, kad su drugi, pogotovo iz inozemstva, čuli za ovu jedinstven­u metodu, počeli su dobivati pozive iz cijelog svijeta u kojem je, prema procjenama, više od 450 milijuna gluhih i nagluhih ljudi.

- Ovo je jedan novi pravac, glazbe se može osjećati putem kostiju, a čini mi se još najviše plućima - objašnjava Renata Novoselec.

S projektom ne misle stati, žele da i osobe s drugim poteškoćam­a imaju priliku naučiti svirati violinu. Žele da i aktualne polaznice mogu predavati drugim osobama, gluhim ili s drugim poteškoćam­a. I njih je pandemija, a potom i potres zaustavio u planovima, - Naš prostor u centru Slava Raškaj je stradao pa se sad moramo snalaziti. No interesa ima, ako se situacija smiri, uskoro bismo mogli imati i jedan veliki koncert. Pozvani smo i na brojna gostovanja izvan Hrvatske, ali zasad je sve to stopirano. Mi nastavljam­o ovdje sa svojim programom, cilj projekta je da sluh nije nužan, bitna je volja za učenjem. Pa uz ovu metodu sam i ja ponešto naučila svirati violinu, iako baš i nemam sluha - kaže Šalamon Reškovac.

 ??  ?? Dobivaju pozive iz cijelog svijeta za gostovanje
Dobivaju pozive iz cijelog svijeta za gostovanje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia