24sata

‘DJEČAK JE BOLJE, ALI TEŠKO SE KREĆE’

KOBNA ATLANTIA Na jesen počinje suđenje za trovanje osam talijanski­h turista na Hvaru 2019. Dječak koji je preživio još se oporavlja

- Piše: TINA JOKIĆ

Dječak (6) iz Italije koji je imao teških zdravstven­ih problema nakon trovanja ugljičnom monoksidom na jedrenjaku Atlantia na Hvaru u kolovozu prošle godine, još se nije oporavio.

Podsjetimo, riječ je o tragediji u kojoj je smrtno stradao talijanski menadžer Eugenio Vinci (57), a još sedam državljana Italije imalo je blaže ili teže posljedice trovanja. - Dječak je malo bolje, ali još uvijek šepa i ne može potrčati. Njegova obitelj preko svojih odvjetnika prati proces te će tražiti odštetu – kazao nam je kratko bivši talijanski senator i aktualni gradonačel­nik sicilijans­kog mjesta Sant’Agata di Militello, Bruno Mancuso, jedan od putnika na brodu. Kako doznajemo na Županijsko­m sudu u Splitu, optužnica je nedavno prihvaćena, a nakon ljeta očekuje se početak suđenja.

Prema optužnici koju je podignulo Županijsko državno odvjetništ­vo u Splitu dvojica hrvatskih državljana, vlasnik broda (24) kao prvookrivl­jenik i kapetan broda (28) kao drugookriv­ljenih terete se zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

OTROVNI MONOKSID

Oni su, prema optužnici, 10. kolovoza 2019. u Omišu, protivno odredbama Pomorskog zakonika u prostor strojarnic­e broda ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem koji ispušta otrovne plinove. Među njima je iznimno otrovni ugljični monoksid pa se navedeni generator ne smije koristiti u zatvorenom prostoru bez osiguranja uklanjanja plinova. Osmero talijanski­h državljana, među kojima su bili 6-godišnji dječak i 12-godišnja djevojčica, bili su na krstarenju Jadranom

ploveći prema Braču, Visu i Hvaru. Jedrenjak je 12. kolovoza 2019. oko 22 sata bio usidren u uvali Ždrilac na Paklenim otocima. Kako je bilo nepodnošlj­ivo vruće, Talijani su tražili da im upale klimu. Vlasnik i kapetan su stoga u pogon stavili benzinski generator. Tijekom noći na 13. kolovoza kroz vrata strojarnic­e i rupe na podu kuhinje te klimatizac­ijski sustav ugljični monoksid se širio u hodnik, salon i putničke kabine.

UPOZORILI SU POSADU

Prema izjavama putnika, oni su se više puta žalili na smrad iz otvora za klimu, a upravo je pokojni Eugenio Vinci te kobne večeri na isto još jednom upozoravao članove posade. Njegova supruga kazala ju je mučnina više puta budila tijekom te noći i da njezinog supruga nije bilo pokraj nje. Našla ga je sutra ujutro mrtvog u kupaonici. Djevojčica i dječak bili su u jako lošem stanju te su hitno prebačeni u splitsku bolnicu. Djevojčica se oporavila, a dječak je, nakon što mu se stanje u splitskoj bolnici stabilizir­alo, liječenje nastavio u bolnici u Rimu, no njegova rehabilita­cija još uvijek traje.

 ??  ?? Talijanski menadžer Eugenio Vinci (57) je preminuo
Vlasnika broda i kapetana
optužilo je državno odvjetništ­vo u Splitu
Talijanski menadžer Eugenio Vinci (57) je preminuo Vlasnika broda i kapetana optužilo je državno odvjetništ­vo u Splitu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia