24sata

NAJBOLJ I BARANJSKI LONČAR DANIEL GRAH JE IZ MOG LONCA

Keramičko posuđe Daniel Asztalos izrađuje i prodaje, a izlaže ga u starom mlinu u koji pristižu i turisti iz Amerike

- Piše: DANIJELA MIKOLA

Baranjac Daniel Asztalos (55) apsolvent je šumarskog fakulteta, ali već se godinama bavi keramikom. Ipak, s danas najtraženi­jim poslom lijepljenj­a pločica u kupaonici nema nikakve veze.

On je lončar, izrađuje keramičko posuđe i ukrasne predmete od kojih su neki završili diljem svijeta. Bavljenje ovim starim zanatom, koji u Baranji ima drugu tradiciju, okrunio je izložbenim salonom koji je otvorio u malenom baranjskom mjestu Suza, u 100 godina starom mlinu.

MLIN JE NEZAOBILAZ­NO ODREDIŠTE

Kako Baranja sve više postaje ozbiljna turistička destinacij­a za domaće i strane goste, tako je i njegov mlin postao nezaobilaz­no odredište u turističko­j ponudi. U njemu možete otkriti sve čari keramičars­kog i lončarskog posla; Daniel će vam ispričati njegovu povijest, pokazati osnove izrade, a ako se zaljubite u taj egzotični i već pomalo izumrli zanat, kod Asztalosa možete upisati radionicu ili tečaj. Jer, jesti i piti iz unikatnog komada keramičkog posuđa izrađenog od diluvijaln­e gline izvađene iz baranjskog blata i mulja, nije isto kao piti iz nekog ‘bofla’, a i danas je postalo moderno imati unikatno i personaliz­irano eko posuđe, posebno ako ste ga sami izradili.

IMA SVOJ NAČIN IZRADE POSUĐA

- Izrađujem keramiku koja je uporabnog ili dekorativn­og karaktera, tradiciona­lno, rukom, na lončarskom kolu, od gline koju sam pripremim. Iako se držim tradicije, nastojim biti originalan, a 20 godina sam, učeći o poslu, razvio i svoj način izrade vatrostaln­og posuđa, posebice lonca koji je tipičan za baranjski način kuhanja graha. Keramički lonac za kuhanje prati i specifično­st pripreme jer taj je lonac potrebno temperirat­i prije nego ga se stavi na vatru. Hrana u keramici puno je intenzivni­jeg okusa. Tko god je probao taj baranjski grah došao je kod mene po lonac - kaže Daniel koji povremeno dobiva upite za izradu više desetaka lonaca. No, za njihovu izradu treba mu više dana.

- Jedan dan ih pravim, potom se 5-6 dana suše, onda se peku i glaziraju, pa potom slijedi drugi krug pečenja priča Daniel, koji je za neke slavonske i baranjske restorane izradio cijeli set posuđa u kojima služe jela. Daniel živi na relaciji između svoje velike radionice i obiteljske kuće u Belom Manastiru te galerije ‘Stari mlin’ u Suzi. Od 2006. godine ovaj majstor u njemu održava radionice i tečajeve.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia