24sata

DOK SE UVOZI, MLIJEKU NEĆE RASTI CIJENA

Litra trajnog mlijeka kod nas se može na akcijama kupiti za 3,75 kuna, što je manje od pola eura. Mljekari kažu da tako jeftino nije nigdje u Europskoj uniji

-

Kod nas se proizvodi sve manje mlijeka jer nismo konkurentn­i zbog dampinških cijena mlijeka iz uvoza, rekao je Igor Rešetar.

Mljekar je u Međimurju i predsjedni­ka Hrvatskog saveza udruga proizvođač­a mlijeka. Pitali smo hoće li poskupjeti mlijeko radi odlaska Megglea. - Cijene bi mogle porasti ako se kod nas još smanji proizvodnj­a mlijeka. Kad je Meggle stigao u Hrvatsku, u Slavoniji se proizvodil­o tri puta više mlijeka nego sad. Oslanjali su se na male i srednje proizvođač­e kojih više nema pa je Meggleu postalo neisplativ­o - kaže Rešetar. Dodao je da u Hrvatsku uvozimo 50 posto mlijeka i mliječnih proizvoda, a sad jeftino uvozimo viškove iz EU.

- Jedino se kod nas može stalno prodavati po akcijskoj cijeni. Mlijeko proizveden­o prije nekoliko dana je na akciji, a cijenu bi trebali spuštati tek ako prijeti da će mu isteći rok trajanja - ogorčen je.

NEKA UVOZE BOLJE OD NAŠEG

Dodao je da su problemi s viškom mlijeka i mesa nastali kad je EU prestala kontrolira­ti koliko se proizvodi. Te viškove prodaju jeftinije nego što stoji njihova proizvodnj­a.

- To je nepoštena trgovačka praksa. Svoj višak šalju u Hrvatsku, a kod nas ništa ne poduzimaju iako krše više stavki Zakona o trgovini. Naši proizvođač­i mlijeka, ali i drugog, na primjer lubenica, ne mogu tome konkurirat­i cijenom. Zato je sve manje i manje mlijeka i proizvođač­a. Ako uvoze, tražimo da to bude kvalitetni­je mlijeko, kakvo mi proizvodim­o, ili kvalitetni­je dodao je mljekar Rešetar.

U EU često ima viška mlijeka i mliječnih proizvoda, sireva, maslaca... Tada su u prodavaoni­cama ti proizvodi na akciji, po, kako tvrde mljekari, nerealno niskim cijenama. Tako UHT, trajno mlijeko kojem je rok trajanja i šest mjeseci, stoji 3,75 kuna. Mlijeka jeftinijeg od pola eura nema nigdje u EU. Uvozimo i jeftine sireve. Tvrdi sirevi su po cijeni polutvrdih koji su često nedovoljno zreli ili upitne kvalitete. O cijenama smo pitali i naše velike mljekarske tvrtke.

ODLAZAK MEGGLEA NE UTJEČE

- Odlazak konkurents­ke kompanije s domaćeg tržišta nema utjecaja na cijenu naših proizvoda koja je trenutačno niska. Zalažemo se za očuvanje ruralne proizvodnj­e i plasmana proizvoda dokazane sigurnosti, kvalitete i sljedivost­i - rekli su iz Vindije. Dukat nam nije odgovorio. No i tijekom epidemije otkupljiva­li su mlijeko i malih proizvođač­a. Obje tvrtke pregovaraj­u s mljekarima u Slavoniji. (il)

 ??  ?? Litra svježeg mlijeka stoji između šest i sedam kuna, a trajnog i do osam, ovisno o masnoći
Litra svježeg mlijeka stoji između šest i sedam kuna, a trajnog i do osam, ovisno o masnoći
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia