24sata

Zbogom, maestro

‘Bilo je osam, na trgu cvijeća, ja sam te čekao na kraju priče...’

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

RAJKO DUJMIĆ 1954. - 2020.

BIO JE FRONTMEN NOVIH FOSILA, A NJIHOVE PLOČE SU PRODAVANE I U 500 TISUĆA PRIMJERAKA

Rajko je preminuo tri dana prije 66. rođendana. Od srijede navečer nalazio se na u KBC-u Rijeka na Sušaku. Tamo je dovezen u srijedu nakon što je u Gorskom kotaru sletio u provaliju duboku 11 metara. Završio je u inducirano­j komi, iz koje se nije probudio.

Rođen je 7. kolovoza 1954. godine. U Zagrebu je završio srednju glazbenu školu, smjer violina, a onda je apsolvirao na Pedagoškoj akademiji. Umjesto da postane učitelj glazbenog odgoja, posvetio se svirci s bendovima i skladanju...

Jako mi je teško, bio mi je i vjenčani kum, bio je dio naših života više od četvrt stoljeća” Marinko Colnago o Rajku

Neizmjerno mi je teško bilo gledati Rajka koji je posljednji­h godina imao puno problema Vladimir Kočiš Zec o smrti kolege iz Novih fosila

Rajko Dujmić je postao jedan od najplodnij­ih i najuspješn­ijih skladatelj­a zabavne glazbe u povijesti hrvatske diskografi­je.

- Moj život je oduvijek bio buran te sam prolazio i sunčane i kišne dane. I snjegove i svašta... - rekao je u jednom intervjuu. Autor je nekih od najvećih hitova naše glazbene scene, a počeo je zarađivati svirajući već kao 13-godišnjak.

Tad ga je Pero Moskaljov pustio da ga zamijeni na klaviru u Intim baru u Dugom Selu, a nakon osnovne škole kreće u srednju glazbenu školu, smjer violina. Istodobno je na Kaptolu slušao predavanja o gregorijan­skom koralu, harmoniji i melodiji kod časne Imakulate. - Mnogo godina kasnije mama je često prepričava­la kako sam tad stajao na stolu i svirao, a svi su gosti oko mene tad morali plesati. Od najranije mladosti jedini moj način komunicira­nja s ljudima bio je zvuk, a tako je ostalo i do danas. Glazbom se najbolje izražavam - rekao je Rajko prije godinu dana u razgovoru za 24sata.

NOVE FOSILE NAJPRIJE ODBIO

Prvu pjesmu “Smij se” napisao je sa samo 13 godina i nalazi se na CD-u “Boom festivala” iz Ljubljane iz 1974. godine. Kao klinac je, kako je i sam volio govoriti, bio nemoguć. U njegovu je djetinjstv­u bilo svega, rekao je Rajko, koji je inače, osim gitare i violine, svirao i klavijatur­e.

Čak je s svojom ekipom iz kvarta znao bježati na aerodrom i krasti lampe.

Počeo je svirati klavijatur­e u rock sastavima Grupa Marina Škrgatića i Crno-bijeli, pa zatim u bendovima Klan i Zlatni akordi. Prvu ponudu utemeljite­lja Novih fosila, Slobodana Momčilović­a Moke, je odbio, ali se bendu ipak priključio tri godine kasnije. Bio je to ključni trenutak u njegovoj karijeri. Iste godine pozvani su na tad vrlo popularni Splitski festival, na kojemu su nastupili s pjesmom “Diridonda”, koja postaje hit u cijeloj tadašnjoj Jugoslavij­i. Time praktično počinje skladatelj­ska karijera Rajka Dujmića, koji se ubrzo iskazuje kao vrstan skladatelj, a Novi fosili počinju ubirati brojne nagrade i priznanja na gotovo svim festivalim­a.

Nisu samo bili najpopular­niji bend u Jugoslavij­i, nego i u zemljama bivšeg Istočnog bloka. Gotovo sve pjesme skladao je Rajko, a najprodava­nija ploča do danas je ostala “Budi uvijek blizu” iz 1981. godine, s nakladom od 500.000 primjeraka, pa je ubrzo dostigla dijamantnu nakladu.

TURNEJE U RUSIJI I AMERICI

Na njoj su neki od prvih velikih Rajkovih hitova, poput “Plava košulja”, “Tonka” i balada “Ključ je ispod otirača”. U vrijeme najveće slave objavili su 15-ak singlova i šest longplay ploča, a slijedile su velike turneje po tadašnjem Sovjetskom Savezu i Sjedinjeni­m Američkim Državama te u Kanadi, ali i brojnim europskim zemljama. Koncerti su im uvijek bili danima unaprijed rasprodani. Nakon što je prva pjevačica

Đurđica Barlović 1983. godine napustila sastav i posvetila se obiteljsko­m životu, na njezino mjesto tad dolazi 20-godišnja Sanja Doležal.

I tijekom 80-ih godina, zahvaljuju­ći uglavnom Rajkovim pjesmama, Novi fosili nastavljaj­u blistavu karijeru.

Godine 1986. dobili su i 3. nagradu Stručnog žirija na Međunarodn­om festivalu u Dresdenu, a album “Za dobra stara vremena” dobio je Grand Prix tadašnje Jugoslaven­ske radiotelev­izije za najbolji album u kategoriji pop glazbe 1986. godine.

Upravo su Novi fosili proslavili tadašnju državu na Euroviziji. Godine 1987. Rajko je skladao veselu pjesmu “Ja sam za ples” i u Bruxellesu su Novi fosili dospjeli na visoko četvrto mjesto.

Osim toga, singlica je objavljena u devet europskih zemalja. No pravo iznenađenj­e Rajko je pripremio hrvatskoj publici potkraj 80-ih. Napisao je glazbu za pjesmu “Rock Me”, koju je 1989. godine, na tekst Steve Cvikića, otpjevala Emilija Kokić. Dvorana u švicarskoj Lausannei je gorjela. Ispratili su je frenetični­m aplauzom, a da je pjesma apsolutna pobjednica Eurosonga potvrdili su i žiriji iz svih europskih zemalja.

OVACIJE NA EUROSONGU

Prvi put u povijesti ovoga natjecanja pobijedila je pjesma iz Jugoslavij­e, odnosno predstavni­ca Radio Televizije Zagreb. Tako je Rajko Dujmić doveo Eurosong prvi put u glavni grad Hrvatske, i to 1990. godine. Novi fosili raspali su se godinu dana kasnije i ponovno okupili 2001. godine, ali više nikad nisu ponovili zvjezdane uspjehe iz 70-ih i 80-ih. Nažalost, posljednji­h godina Rajko je više punio novinske stupce povremenim ispadima, a i sam je znao priznati da nije baš najvještij­i vozač.

- Nisam elokventan, ne znam biti umiljat, ne znam se ni pretvarati. Jedino mjesto na svijetu gdje se mogu sakriti od svih grubosti, nepravde i gluposti je glazba - priznao je iskreno prije godinu dana u jednom razgovoru za 24sata.

Marinko Colnago je četvrt stoljeća svirao s Dujmićem u Novim fosilima.

- Jako mi je teško, tim više jer sam njegov vjenčani kum. Žao mi je zbog Rajka, bio je dio naših života više od četvrt stoljeća - rekao je Marinko Colnago, basist Novih fosila. Vladimir Kočiš Zec je bio vrlo emotivan.

OSTALA SU SJEĆANJA...

- Kad 25 godina živiš i odrastaš, i glazbeno i umjetnički, s nekim čovjekom, onda imam osjećaj da je s Rajkom otišao i dio mene. Istodobno sam ponosan što sam imao priliku raditi tako dugo s čovjekom koji je imao izvanserij­ski autorski talent. Neizmjerno mi je bilo teško gledati Rajka koji je posljednji­h godina imao puno privatnih i zdravstven­ih problema, ali sve je to ljudski i razumljivo. Nema nikakve ljutnje, ostala su samo lijepa sjećanja na velikog skladatelj­a i glazbenika - rekao je gitarist i pjevač Novih fosila.

Ostaju sjećanja na jednoga genijalca, velikoga glazbenika kakvog teško da više ima” Sanja Doležal o Dujmićevu odlasku

Očekivali smo to, ali je grozno kad ti netko priopći. Bio je dio mojega bića, kao i ja njegova” Zrinko Tutić o tužnoj vijesti

Stotine dana i stotine noći proveli smo zajedno. Nikad nam nije bilo dosadno... Neno Ninčević o Dujmiću i spremnosti da pomogne

- Čula sam vijest i najiskreni­je žalim za Rajkom. Ostaju sjećanja na jednoga genijalca, velikoga glazbenika i skladatelj­a kakvih teško da više ima. Ako postoji utjeha u ovom trenutku, onda je to spoznaja da će deseci njegovih pjesama živjeti zauvijek. Nadživjet će i nas. Iskrena sućut obitelji, mogu samo zamisliti kroz što prolaze, jer smo kroz to prošli moja djeca i ja kad mi je umro muž - rekla je Sanja Doležal, pjevačica Novih fosila, čiji je suprug Nenad Šarić bio bubnjar u bendu i umro je 2012. godine.

Tonči Huljić je nakon Dujmićeve smrti rekao:

- Učinio je velike stvari, ali nije preživio sa životnim sudarom. Bio je hiperemoti­vac. Destabiliz­rao ga je odlazak Moke i Đurđice, članova Novih fosila. Oni su zapravo bili njegov oslonac. Jedan od rijetko talentiran­ih skladatelj­a, jedan od onih koje poštujem, jedan od onih koji ne zaslužuju biti zaboravlje­ni tako brzo kao Zdenko Runjić ili Đorđe Novković, koji su hrvatsku glazbu činili boljom nego što je danas. Neno Ninčević se prisjetio kako su stotine dana i stotine noći proveli zajedno:

Nikad

PROSLAVIO JE NAŠU GLAZBU

nam nije bilo dosadno, a u 35 godina ni jednom se nismo posvađali. Bio je predivna, blaga narav koju nisi trebao tražiti da pomogne, sam se uvijek nudio. Ponosan sam na obitelj koja je odlučila darovati njegove organe, jer Rajko će tako nastaviti živjeti. I nekome opet pomoći. Svoja sjećanja na Dujmića evocirao je u tužnom trenutku i Massimo:

- Pamtit ću ga po jednoj vožnji od Croatije Recordsa do grada. Vikao je na sebe, govorio si je da nije dovoljno dobar, da nije dovoljno napravio. Rekao sam mu: ‘Je li moguće da ne razumiješ da si polubožans­tvo? Zašto imaš osjećaj da nisi dobar, zašto se stalno nekome dokazuješ?’. Svi

veliki umjetnici uvijek sumnjaju u sebe, tako i Rajko. Danas kažem: ‘Jesi, Rajko, dobar si!’. Jasmin Stavros je jasno poručio: - Da nije bilo Rajka Dujmića, ne bi bilo ni Jasmina Stavrosa. Napisao mi je sve pjesme, od prve do posljednje. Bio je veliki vizionar, vjerovao je u mene kad ni ja sam nisam. Teško govorim, pogodilo me je sve to jako... Dujmićevi eurovizijs­ki uspjesi usko su vezani uz rad slavne televizijs­ke urednice Ksenije Urličić, koja je o njemu rekla: - Bio je čovjek je koji je hrvatsku glazbu proslavio u svijetu. Zvao me je Seka, a ja njega Braco. Pamtit ću ga kao iznimno nježnu, emotivnu dušu koja je našoj glazbi podarila najljepše note.

Zrinko Tutić je bio izuzetno blizak s Dujmićem:

- Očekivali smo to, ali grozno je

Učinio je velike stvari, ali nije preživio sa životnim sudarom. Bio je hiperemoti­vac Tonči Huljić o poštovanju prema Dujmiću

kad ti netko to priopći. Bio je dio mojega bića, kao i ja njegova. Čuvene je pjesme Dujmić skladao i za Jasnu Zlokić.

- Neopisivo će mi Rajko nedostajat­i. Ostali su teška bol i velike uspomene - rekla nam je potreseno Jasna Zlokić, diva domaće glazbene scene sa stotine tisuća prodanih ploča.

- Prisjetila bih se i naših zajednički­h sretnih trenutaka i anegdota, ali ne mogu, trenutačno nisam sad u stanju. Doći će vrijeme i za takve priče - poručila je na kraju Jasna Zlokić. Emilija Kokić je otpjevala pjesmu s kojom je Dujmić zasjeo na europski tron.

Kad je čula za nesreću, nije mogla suspregnut­i suze.

- Tako sam loša u izražavanj­u u ovakvim emotivnim situacijam­a, odmah me tuga obuzme i plačem - kratko nam je rekla na početku razgovora Emilija Kokić, a onda uzela nekoliko sekundi pauze. Nastavila je kroz suze, jer s Rajkom Dujmićem veže je snažna i duboka priča, još otkako su surađivali na pjesmi “Rock Me Baby”, s kojom su pobijedili na Eurosongu 1989. godine.

IMAO JE U SEBI MOĆ...

- On je s ljudima s kojima je surađivao stvarao atmosferu povjerenja, imao je u sebi onu neku moć da se stvori nešto lijepo, nešto posebno. Nosio je u sebi veliki dar, a to je da može opipati, osjetiti ljude za koje je pisao - rekla nam je Emilija. Za prvo mjesto trebao je dobiti 12 kilograma težak tanjur od čistog srebra s ugravirani­m “Eurovision Winner”. Dujmić ga nikad nije dobio...

Da nije bilo njega, ne bi bilo ni Jasmina Stavrosa. Napisao mi je sve pjesme... Jasmin Stavros o Dujmićevu djelu

Čovjek koji je hrvatsku glazbu proslavio u svijetu. Pamtit ću ga kao nježnu, emotivnu dušu Ksenija Urličić o radu s Dujmićem

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia