24sata

SVETI JURE ZAUSTAVIO POŽAR

HEROJI KOZJAKA Vatrogasci su morali provaliti u crkveni bunar da bi došli do vode. Bila je to kataklizma!

- Piše: ANDREA TOPIĆ Snimio: IVO ČAGALJ/PIXSELL

Požar na Kozjaku kraj Splita spalio je površine oko crkve svetog Jure i došao na nekoliko metara od njenih vrata. Vatra nošena jakim vjetrom mela je sve pred sobom, nekontroli­ranom brzinom.

A onda je nadletio kanader. Pogodio je crkvu s tri vodene bombe. Smočio je i vatrogasce DVD-a Mladost, posadu vozila broj 7. Vozač Josip Jokaš Mandarić doveo je ekipu na obronak pored crkvice kad još situacija na tom dijelu nije bila toliko teška i odmah su počeli akciju.

Teren je teško pristupača­n. Do crkvice nema asfaltiran­og puta. Nakon nekoliko kilometara makadama čeka vas solidno planinaren­je po kozjim puteljcima, što one izvan kondicije tjera da svakih pet metara stanu. I udahnu dim. Cisterna je daleko, pa su zato Frane Grujičić, Ante Kalinić, Milena Lovrić i Joško Šarić Čarli provalili u crkveni bunar. Obili su lokot da bi grabljama vadili vodu za naprtnjače, a kao kanta poslužila im je plastična boca koju su našli u blizini.

- Bilo je to ‘snađi se, druže’ kaže odvažna kaštelansk­a ekipa.

Bunar nas je spasio. Morali smo provaliti da bismo mogli gasiti požar. Odmah sam rekao da je to sveta voda, ispričao je vatrogasac Ante.

Njegov kolega Frane tek kratko dodaje: Voda svetog Jure. Spaljeni su stolovi i stolci oko crkvice, gdje bi se planinari dolazili družiti. Istopljene su kante za smeće, ali i ono otpadaka što je u njima bilo.

DEŽURAT ĆE NEKOLIKO DANA

Najbliže što je vatra došla bilo je na tri metra, po slobodnoj procjeni. Frane, Ante, Milena i Joško složno kažu da će se novi stolovi lako postaviti, a spaljena zemlja pošumiti. Pretpostav­lja se da je izgorjelo oko 200 hektara šume, maslinika i niskog raslinja. Na pitanje kakav je osjećaj bio kad je vatra počela okruživati crkvicu Frane spremno odgovara: “Kako je bilo? Pa bila je to kataklizma!”. Na to Milena i Joško potvrđuju ponavljaju­ći tu riječ.

- Sad je OK kako je bilo, ali ostat ćemo ovdje najvjeroja­tnije nekoliko dana. Dok se sve ne ugasi i ne prestane izdimljava­ti, dotad nije gotovo.

Uvijek može planuti. Ali znate što ću vam reći: crkvicu čuva sveti Jure - uvjereno će Frane. Dok razgovaram­o, krajičkom oka uočimo da je na vrhu planine snažno zaiskrilo. Na tren se svi okrenemo prema tamo. Plamen je ogroman.

- I tko će sad ići gore? Nitko - kažu vatrogasci. Što je, tu je. Treba paziti da ne plane bliže kućama. A od kuća je sve i počelo. Za kraj pitamo ovu snalažljiv­u ekipu treba li im išta, kako će podnijeti ove dane, jesu li spremni.

- Moga bi nam neko donit sendvič - predlaže Milena. - Sira, šunke, piletine... - nastavlja Ante. A može i nešto crne kave. Vode nikad nije dosta. Možda i koji prijenosni punjač za mobitel.

LAKŠE OZLIJEĐEN VARTOGASAC

Sve što pomislite da bi hrabrim vatrogasci­ma koji su uz pomoć kanadera obranili crkvicu staru više od tisuću godina, moglo dobro doći. Važno je naglasiti i da je ovo vatrogasno društvo dobrovoljn­o. Rade besplatno. Spavaju u gareži i dimu budno motreći da vatra opet ne izbije na crkvu.

Oko 150 njihovih kolega sudjeloval­o je u gašenju kaštelansk­og požara. Vatrogasci su obranili kuće, planinarsk­i dom Putalj, ali i vojno postrojenj­e na vrhu Kozjaka. Tijekom akcije jedan je vatrogasac lakše ozlijeđen. U oči su mu upali pepeo i čestice gustog dima, pa je morao na ispiranje.

VJETAR JE OTEŽAVAO GAŠENJE

Prve službene procjene opožarene površine nisu još nisu stigle. Podsjetimo, vatra je krenula u ponedjelja­k poslijepod­ne iz Kaštel Sućurca na predjelu Dragočevo, a požar potpomognu­t jakim vjetrom u samo sat vremena proširio se do vrha Kozjaka, a spustio se i na drugu stranu brda. Na terenu su gasitelji iz DVD-a Kaštela, Mladosti i Gomilice, a u pomoć su im stigli i kolege iz Trogira, Okruga, Solina te Javna vatrogasna postrojba grada Splita. U gašenju buktinje iz zraka su pomagala četiri kanadera. U večernjim satima požar je lokalizira­n, a na terenu su vatrogasci dežurali cijelu noć. Vatrogasci su zaista naši heroji. Šteta je da ih se sjetimo samo kad se nešto loše dogodi.

 ??  ?? VUKLI VODU IZ BUNARA Hrabri vatrogasci provalili su u crkveni bunar i tom vodom gasili vatru. Uspjeli su ju spasiti u zadnji tren.
SVE JE IZGORJELO Sva površina oko crkve je opožarena. Vatrogasci su se dva dana borili s vatrom. Izgorjelo je drveće i nisko raslinje oko crkve.
VUKLI VODU IZ BUNARA Hrabri vatrogasci provalili su u crkveni bunar i tom vodom gasili vatru. Uspjeli su ju spasiti u zadnji tren. SVE JE IZGORJELO Sva površina oko crkve je opožarena. Vatrogasci su se dva dana borili s vatrom. Izgorjelo je drveće i nisko raslinje oko crkve.
 ??  ??
 ??  ?? Požar na Kozjaku gasilo je više od 150 vatrogasac­a uz pomoć četiri kanadera
Ostaju na terenu dok se sve ne ugasi i ne prestane izdimljava­ti
Požar na Kozjaku gasilo je više od 150 vatrogasac­a uz pomoć četiri kanadera Ostaju na terenu dok se sve ne ugasi i ne prestane izdimljava­ti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia