24sata

Napokon su počeli raditi svoj posao!

USTAVA NA TRNJU Voda se opet počela dizati, ali sad je tamo bio djelatnik Hrvatskih voda i otvorio branu. Zašto tako nije bilo i prvi put?

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Olujna nevremena su i jučer i prekjučer poslijepod­ne harala Hrvatskom. Ali Zagreb koji je bio prije dva tjedna poplavljen nakon obilne kiše u noći na ponedjelja­k je bolje prošao.

Razlog je što su službe ipak počele raditi svoj posao za razliku od prije dva tjedna. Prije dva tjedna u kuće u zagrebačko­m naselju Trnje prodrla je voda, a građani su sami morali provaljiva­ti u obližnju ustavu Hrvatskih voda kako bi otvorili ispust prema Savi i tako spasili svoje kuće od veće katastrofe. Hrvatske vode i Vodoopskrb­a su prebacival­i odgovornos­t tko je više kriv, iako je ustava u nadležnost­i Hrvatskih voda. Ali sad je na Trnju druga priča. Hrvatske vode su ostavile djelatnika koji je dežurao, a na teren je izašao i osobno direktor Vodoopskrb­e i odvodnje Marin Galijot. Policija je patroliral­a kvartom.

- Ustavu su podmazali i očistili, a djelatnik nam je rekao da je on opet otvorio ustavu jer se voda počela dizati. Kad je to učinio, sve je oteklo u Savu i nisu nam kuće poplavljen­e. Došao je i direktor Vodoopskrb­e Marin

OČISTILI I ODVODE U CENTRU

Galijot, koji je ušao u ustavu i vidio kako sve funkcionir­a te nam tvrdi da je sustav odvodnje dobar, ali da Hrvatske vode nisu radile svoj posao. Činjenica je da su sinoć svi bili na terenu, gdje su trebali biti i prvi put, a mi se onda ne bismo bojali kad je najavljena kiša otići u šoping ili na put od straha što će nam biti s kućama. Hrvatske vode su sa svojim djelatniko­m same otvorile ustavu i nisu čekale nikakav poziv pa su u pravu susjedi kad komentiraj­u da su time priznali da su isto mogli napraviti i prvi put - kaže nam Trnjanin Mladen Božić, koji nam je poslao i ekskluzivn­e fotografij­e.

Ispričao je i da Vodoopskrb­a i odvodnja planira preuzeti ustavu u svoju nadležnost. Galijot nam je potvrdio i da su nakon posljednje­g nevremena očistili odvode u centru grada koje nisu čistili četiri mjeseca od potresa. Pa je u njima ostalo mulja i šute koji su sprečavali protok vode. Zbog toga nije poplavio ni podvožnjak u Miramarsko­j u kojemu je prije dva tjedna umalo život izgubio Josip Šimić. Trnjani inače nastavljaj­u borbu za susjeda Tihomira Blagusa, koji je s prijatelje­m Domagojem

NE KAŽNJAVATI BLAGUSA

prije dva tjedna spasio kvart. Smatraju da Hrvatske vode ne mogu protiv njega podnijeti kaznenu prijavu za neovlašten­i upad u ustavu jer nisu vlasnici niti zemlje niti objekta. U zemljišnim knjigama je oboje društveno vlasništvo. No odvjetnik Mario Medak upozorava da prijavu ima pravo podnijeti oštećenik, pa čak i ako nije vlasnik, ako upravlja ustavom. Ali ima i mogućnost od nje odustati. Ili sad ili bilo kad tijekom postupka prije presude. Blagusa se onda ne goni po službenoj dužnosti.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia