24sata

ZA DLAKU I Ivan Perko (53) sa sinom Mateom (18) preživio

- Piše: ANDREJA THOMAS

Svaku vašu priču, fotografij­u ili snimak koji objavimo u novinama honorirat ćemo sa 100 do 1000 kuna. Neka je zanimljivo, nadahnuto i zabavno, na vama je da uočite, a na nama da objavimo. Tel: 01/24-24-242 MMS 099/224-2424 reporter@24sata.hr Viber, WhatsApp twitter.com/24sata_hr facebook.com/24sata

Tek kad sam na večernjim vijestima vidio snimku kako krov pada ispred moga auta i koliko je malo trebalo da nas poklopi, uhvatila me nelagoda. Nisam mogao zaspati, a noge mi se i sad tresu.

Ispričao nam je to Ivan Perko (53) iz Osojnika kraj Vrbovskog, vozač Škode koji je u ponedjelja­k poslijepod­ne u Dugoj Resi izbjegao tragediju. Naime, tijekom nevremena praćenog tučom automobilo­m se sklonio pod nadstrešni­cu u dvorištu zgrade gradske uprave i lokalnog radija. Samo što je parkirao automobil, u taj čas je pred vozilo pao golemi limeni krov koji je olujni vjetar dignuo s gradske vijećnice. S njim su u vozilu bili njegov sin Mateo (18) i njegova prijatelji­ca vršnjakinj­a, koje je vozio u autoškolu.

‘ČEKAO SAM SINA I SUSJEDU’

- Čekao sam sina i susjedu, imao je zadnji sat vožnje. U 18 sati su završili i samo što smo krenuli počela je padati tuča debljine oraha. Da se sklonim, parkirao sam u dvorištu pod nadstrešni­com. Vozio sam u ‘rikverc’ i samo se najednom čulo ‘duuum’ ispred auta. Udarilo je kao da je bomba pala. Pomislio sam da se zgrada ruši. U trenutku pada krova nisam ni bio svjestan što se događa. Tek kad sam izišao iz vozila shvatio sam da je pao krov sa zgrade gradske vijećnice. No nisam bio svjestan što se dogodilo sve dok nisam vidio snimku. Imali smo jako puno sreće, što drugo zaključiti. Za dlaku smo izbjegli tragediju - govori Ivan. I dok on nije bio svjestan što se događa, sin Mateo je sve vidio jer je sjedio na suvozačevu mjestu i gledao prema naprijed.

- Vidio sam kako je krov padao, ali u tom trenutku nisam vjerovao da se to događa. Za dlaku nas je poklopilo. Prijatelji­ca se jako uplašila i nju sam odveo na sok, a tata je morao ostati kraj auta dok je trajao očevid. Vatrogasci su uklanjali krov iz dvorišta sve do 22 sata da možemo automobilo­m izaći - kaže Mateo. Za to vrijeme kod kuće je strepila Ivanova majka i Mateova baka, Marica, kojoj je snaha rekla da je pred njih pao krov i da ne mogu izaći te da će se kasnije vratiti kući.

- Nisam mogla zaspati od muke. Samo sam znala da je pred njih pao krov, no to mi je bilo nepojmljiv­o. Strepila sam sve dok se nisu vratili kući, time više jer sam u životu pretrpjela veliki gubitak, suprug mi je poginuo u prometnoj 1974. Hvala Bogu da se tako završilo, da ih je poklopilo ne bi ni od njih ni od auta ništa bilo - zahvalno zaključuje Marica. Gradonačel­nik Duga Rese, Tomislav Boljar, rekao je da je jaki udar vjetra dignuo limeni krov površine 200 četvornih metara iznad vijećnice.

SREĆA U NESREĆI

- Pred tuču je došlo do jakih udara vjetra. Kako se radi krovu s malim nagibom i velikoj površini, vjetar ga je u jednom trenutku podignuo. Nasreću, krov je pao na prazan prostor u dvorište, u kojemu nije nitko ozlijeđen - govori Boljar dodajući kako je uslijed nevremena i jake kiše nastala i velika šteta u unutrašnjo­sti zgrade, koja je bila natopljena vodom sve do prizemlja. Krov su još sinoć prekrili ceradom, nakon čega su ekipe na terenu pomagale građanima sanirati štete nastale na stambenim objektima. Riječ je također o uništenim krovovima, prozorima... U nevremenu je uništeno i više automobila. Nastala šteta se još procjenjuj­e, a Boljar je rekao kako će rebalansom proračuna osigurati novac za subvenciju saniranja štete građanima nastale na stambenim objektima.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia