24sata

Stanari ‘zaključali’ kante i smanjili si račun za odvoz

NE ŽELE TUĐE SMEĆE Nakon što su ogradili smetlarnik žicom smanjila im se količina otpada pa su jedan kontejner vratili Čistoći

- Piše: IVANČICA LADIŠIĆ

Kontejner ispred našeg ulaza vrlo brzo se napuni, a oni kod susjedna dva ulaza su poluprazni, požalio nam se Zagrepčani­n.

Sumnja da u njihov kontejner odlažu i drugi. - Naš kontejner je svima uz put pa je lakše baciti smeće u njega. Vidio sam u njemu i veliku količinu otpada od blitve pa sumnjam da i obližnji restoran nosi k nama smeće. Počnu li kontrolira­ti i naplaćivat­i kazne za nepravilno odložen otpad, nastradat ćemo ni krivi ni dužni. Možemo li kontejner zaključati - pitao je čitatelj Čistoću, a obratio se i nama.

NETKO NE RAZVRSTAVA

Iz Čistoće kažu da je svatko dužan paziti na svoj spremnik za otpad. - Prema odluci Grada, spremnici za odvojeno prikupljan­je otpada moraju biti u zaključano­m smetlarnik­u, haustorima, ograđenim dvorištima, odnosno smješteni na bilo koji drugi odgovaraju­ći način kojim se onemogućuj­e pristup trećim osobama. Ako kod potrošača, na njegovu zemljištu, nema mjesta, spremnik može biti i na javnoj površini, a tad bi njima trebao moći pristupiti jedino taj određeni korisnik - odgovorili su nam iz zagrebačke Čistoće. Napominju da spremnike, kante i kontejnere potrošač ne smije oštetiti i mora spriječiti da ih koristi netko drugi. - Ako bi se stanari odlučili za gradnju natkriveno­g spremišta u koje bi smjestili kontejner, moraju dobiti dozvole Gradskog ureda za izgradnju i graditeljs­tvo i Ureda za zelene površine. Sve građevinsk­e radove moraju sami platiti - kažu u Čistoći. Napominju da vozilo Čistoće mora imati pristup do tog spremišta. - Smetlarnic­i se mogu zaključati, ali su stanari dužni omogućiti pristup radnicima i vozilu Čistoće do spremnika radi pražnjenja u dane odvoza određene vrste otpada. Radnici ne preuzimaju ključeve spremišta, ali nam korisnici mogu javiti šifru za otključava­nje, ako koriste takav tip brave - dodali su iz Čistoće.

KORISTILI SU I DRUGI

Mnoge starije zgrade imaju smetlarnik­e koje godinama nisu koristili za čuvanje otpada, a ispred novijih zgrada su natkriveni prostori za kontejnere koji se mogu zaključati. No mnogi ih zbog jednostavn­osti nisu koristili. Početkom 2018. Grad je donio tu Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljan­ja otpada. Neki su odmah počeli zaključava­ti kante. - Ubrzo nakon što smo zaključali dva kontejnera pred zgradom, shvatili smo da između dva odvoza ne napunimo ni prvi. Znači da su i drugi k nama bacali smeće. Uskoro je Čistoća odvezla kontejner koji nam je postao višak. Budući da se plaća po volumenu posude, nama su se računi prepolovil­i oduševljen­o je ispričao drugi Zagrepčani­n.

ZAGREBAČKA ČISTOĆA NE ŽELI DA NJEZINI RADNICI BAR

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia