24sata

‘Tada sam slavila heroje, a danas pišem o njima...’

NOVINARKA 24SATA Romana Bilešić je autorica knjige ‘Moja Oluja’, monografij­e o herojima koji su oslobodili Hrvatsku

- Piše: TINA JOKIĆ

U veličanstv­enom ozračju kninske tvrđave u ponedjelja­k navečer predstavlj­ena je monografij­a o herojima akcije Oluja, knjiga koja donosi niz osobnih priča, intimnih promišljan­ja, osjećaja čežnje i strepnje te, naposljetk­u, slavlja pobjede. Sve te osobne ispovijest­i u knjigu je pretočila autorica “Moje Oluje”, Romana Bilešić, novinarka 24sata, kojoj je, kaže, bilo na ponos i čast raditi na monografij­i. Knjigu je promoviral­a u sklopu pjesničke manifestac­ije domoljubne pjesme “Stijeg slobode”.

- Bilo je lijepo surađivati s ljudima koji su nam dali slobodu, ne možeš se drukčije osjećati, nego ponosno i zahvalno. Te priče naših ratnika i njihove djece ostat će budućim generacija­ma kao trag povijesti i kad svih nas više ne bude – rekla nam je Romana Bilešić, koja je u knjizi naglasak stavila na emocije, atmosferu, u prvi plan stavivši osobni doživljaj svakog pojedinog sugovornik­a.

NIZ OSOBNIH PRIČA VOJNIKA

- O Oluji su napisane brojne knjige, ali ova je drukčija. Ona u prvi plan ne stavlja činjenice, ona u prvi plan stavlja čovjeka. Vojnika, dočasnika i časnika, njihovu Oluju iz prve ruke. Činjenice su utkane u njihove misli - kaže nam Romana, koja se ovom prigodom prisjetila gdje je i sama bila tog dana kad je hrvatska vojska ušla u Knin govoreći nam kako je s velikom pozornošću tih dana pratila vijesti.

- Tog 4. i 5. kolovoza 1995. bila sam na Hvaru, bila sam

‘NISAM MISLILA O ISPITIMA’

studentica, ali glavna preokupaci­ja nije mi bila kako položiti pravo i filozofiju. Pratila sam kako naša vojska napreduje. Sjećam se kako smo nazdravili čašom vina i slavili te nama nepoznate i hrabre dečke. Danas, 25 godina kasnije, promoviram knjigu koju sam napisala upravo o tim olujnim ratnicima koji su nam donijeli slobodu rekla nam je Romana. Na promociji su svoj obol dali i Jasmin Hadžić, koji je u Oluji imao tek 19 godina, Ante Damjanović, koji je unatoč slabovidno­sti odlučio otići u rat, i general u miru Mladen Mikolčević.

Knjiga će se, dodajmo, moći kupiti u knjižarama i na svim kioscima.

 ??  ?? Promocija knjige novinarke 24sata održala se u ponedjelja­k u Kninu
Promocija knjige novinarke 24sata održala se u ponedjelja­k u Kninu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia