24sata

Hit engleske lige htio je Hrvate...

PRELEC I KEPČIJA Bili su blizu poslu u Brentfordu, klubu koji je kupio statističa­r i kladitelj te odmah ukinuo omladinsku školu

- Piše: DANIJEL VUKUŠIĆ

Trener koji je u nedjelju na oranici Kantride vodio svoju momčad u doigravanj­u za ostanak u 1. HNL bio je na korak od toga da sinoć možda sjedi na klupi na Wembleyu!

Šef struke Istre Ivan Prelec (33) prošle godine od nekoliko desetaka trenera došao je među dva finalista za klupu B momčadi Brentforda. A tehnički direktor toga kluba umalo je postao sportski direktor Hajduka Ivan Kepčija (38)!

- U završnici smo

ostali samo ja i nekoliko Engleza, zadržali smo kontakt, a dok nisam preuzeo posao u Hajduku, bio sam savjetnik u klupskoj kompaniji koja se bavi nogometnom statistiko­m, analitikom i zaradom putem tih matematičk­ih modela - priča nam Kepčija kako funkcionir­a hit Engleske, ne samo druge lige.

Na koji način zarađuju?

- Klađenjem. Statistika, koeficijen­ti, modeli i faktor (ne)sreće temelj su priče - objašnjava Kepčija, a Prelec dodaje:

- Taj klub nema školu nogometa. Matematika je dokazala kako od ulaganja u vlastitu akademiju nemaju koristi. Oni su klub iz Londona i, čim neki dečko pokaže da je potencijal, oko njega su već Arsenal, Chelsea, Tottenham i slični. Pa Brentford ima samo prvu i drugu momčad.

Koliki je budžet Brentforda?

- Oko 20 milijuna eura po sezoni. Bitan im je kontinuite­t, a sve svoje ishodište, logiku i zaključak ima u statistici, modelu, koeficijen­tima i uračunavan­ju faktora (ne)sreće. Predsjedni­k Matthew Benham (52) vlasnik je i danskog prvaka Midtjyllan­da, a obogatio se baš klađenjem temeljenim na statistici. godišnji je proračun Brentforda, koji igrače dovodi jeftino na temelju opsežne statistike pa ih skupo proda

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia