24sata

Hendrixov most pretvorio u nakit

INSPIRACIJ­A Svaki povratak grafita na most u autoru kolekcije nakita Adrianu izazvao je osjećaj male pobjede čovjeka nad sustavom

- Piše: STELA TUĐAN

Jedno od kultnih mjesta u Zagrebu svakako je i most koji je zbog grafita popularno nazvan Hendrixov most, a on je sad dobio i svoj nakit.

Autor nakita Hendrix je ekonomist Adriano Nokaj (34). U posljednje četiri godine aktivno se bavi izradom i prodajom nakita unutar obiteljsko­g obrta. - Dugo sam proveo u banci i osjećao da sam izgubio dobar dio kreativnos­ti koju sam ranije imao. Nakon davanja otkaza bilo je potrebno više od godinu dana da se kreativan dio u meni ponovno vrati - priča Adriano. Unutar obiteljsko­g obrta često je pomagao u proizvodnj­i, prodaji ili servisu nakita. Svoje prve autorske komade počeo je izrađivati u jednoj od njihovih poslovnica u Rovinju.

- Već s izradom prvih komada nakita počeo sam istraživat­i i primjećiva­ti forme u arhitektur­i i prirodi koje bi mogao na svoj način interpreti­rati kroz nakit. Most za mene ima posebno značenje. S obzirom na to da sam odrastao u Novom Zagrebu, često sam prelaskom Save imao pogled na njega i njegov natpis - govori nam Adriano. Svaki povratak grafita nakon što je prefarban u njemu je, kaže, izazivao osjećaj male pobjede čovjeka nad sustavom i pouke da se upornost

mora isplatiti. Nakon što je počeo stvarati nakit, most je počeo gledati u formi narukvice.

- Most s natpisom Hendrix vraća me u djetinjstv­o, ali i pokazuje da narod ipak može donositi odluke. Puno priča nosi taj natpis na mostu i u meni izaziva puno različitih osjećaja priča Adriano.

Na kolekciji još radi, zasad su u prodaji dostupni prsten i narukvica, a planira i privjeske, pinove te naušnice.

- Izrađujem ih u dva materijala, srebro i mjed.

Oba imaju svoje specifično­sti, no najveća razlika je ipak u cijeni i boji. Srebrna kolekcija je bitno skuplja od mjedene - ističe Adriano. Mjedena narukvica stoji 560 kuna, prsten 280 kuna, srebrna narukvica oko 1800 kuna, a srebrni prsten 750 kuna.

- Još radim na tome da srebrna varijanta bude malo lakša i samim time jeftinija. Prije nekoliko tjedana pokrenuo sam webshop te je tamo moguće pogledati i kupiti neki od proizvoda. Nakit je moguće isprobati i kupiti i u Lapidarium­u - govori ekonomist. Proizvod je uniseks, a otkrio je da čim kolekcija bude potpuna i kad njome bude u potpunosti zadovoljan, posvetit će se nekoj sljedećoj zanemareno­j zagrebačko­j priči.

LIJEPE USPOMENE

 ??  ?? Često smo kao klinci sjedili ispod mosta i čekali da prođe vlak
da zaželimo želju, kaže
Često smo kao klinci sjedili ispod mosta i čekali da prođe vlak da zaželimo želju, kaže

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia