24sata

‘ZA HRVATSKU SAM U RAT OTIŠAO POD STARE DANE’

HEROJ RATA Mirko Potočki (89) iz Novske sa 63 godine se 1991. godine uključio u obranu Hrvatske. Borio se do listopada 1992. Svake godine ide u Knin i Vukovar

- Piše: ŽELJKO RUKAVINA

Na proslavi 25. godišnjice Oluje u Kninu fotoreport­eri su snimili jednog od najstariji­h sudionika Domovinsko­g rata.

On je Mirko Potočki (89) iz Novske, koji se u obranu Hrvatske uključio odmah početkom rata. U njegovim dokumentim­a stoji da je dragovolja­c od 25. rujna 1991. i sudjelovao je aktivno u obrani do 10. rujna 1992. godine. Tad je UNPROFOR počeo kontrolira­ti to područje, a Mirko Potočki se s nekolicino­m suboraca iz Novske povukao u “ilegalu”. No i zdravstven­o stanje uzrokovano pogibijama suboraca ostavilo je traga na njemu.

- Liječnici su mi zabranili da budem aktivan jer su rekli da je to za mene previše riskantno po zdravlje, iako sam tad imao tek 63 godine - kaže nam veselim glasom Potočki. Objašnjava nam da se odmah početkom rujna 1991. uključio u naoružane odrede te je dolaskom postrojbi iz Križevaca u Novsku postao član njihove jedinice. U moru papira koji dokazuju status branitelja i 30-postotnog invalida nije mogao pronaći dokument koji govori o kojoj se formaciji iz Križevaca radi. U tih šest mjeseci, koliko je bio u aktivnom sastavu na novskom području, najteže mu je palo kad je morao s nekolicino­m suboraca otići pod okriljem noći sa seoskom zapregom u selo Kričke po šestoricu poginulih suboraca.

- Naprijed sam išao ja jer dobro poznajem svaki puteljak, a iza mene kola s konjskom zapregom i trojica kolega. No ubrzo smo upali u zasjedu koju nam je postavila nekolicina četnika. Bili su neoprezni i mislili su da su sve riješili kad su nas zarobili.

IZGUBIO JE PRIJATELJA U RATU

No prevarili su se jer je iza nas išlo još suboraca koji su ih razoružali. Rekli smo im da nam dopuste da naše mrtve odvezemo, a zauzvrat ćemo ih pustiti. Tako smo i napravili, jer bi i jedan ispaljeni hitac s bilo koje strane dovukao njihove suborce i mi ne bismo mogli bez gubitaka se povući, a kamoli dovesti poginule kolege - govori nam Mirko, koji zadnjih šest godina živi sam jer mu je supruga preminula.

Uz izvlačenja poginulih suboraca najsvježij­a mu je rana koja nikad nije zarasla ona kad je u središtu Novske poginuo kolega kojega se sjeća po nadimku Šokac, koji je imao 40 godina i koji je dan prije smrti trebao dočekati rođenje djeteta. Mirko kaže da mu je Šokac bio cimer jer je spavao u njegovoj kući i dao mu nadimak Deda. Na njegovu licu i držanju, ali i po lucidnosti ne može se reći da je iza njega gotovo devet desetljeća. Sjeća se i detalja iz 2. svjetskog rata.

Kad govori o Oluji i oslobođenj­u zemlje, odmah mu se navuče osmijeh na lice.

TAJNA MIRKOVE VITALNOSTI

Svake godine ide redovito u Knin i Vukovar jer su to sveta mjesta koja su najveći simboli stradanja u borbi za slobodu Hrvatske.

Pitali smo ga kako su mu se dopali govori koje su uputili vodeći političari, ali nije nam odgovorio jer je, kako kaže, slabijeg sluha i nalazi se daleko od svečane bine.

- Tu nema neke velike mudrosti. Svi pripadnici manjina, pa tako i Srbi, moraju shvatiti da je Hrvatska njihova domovina i da je poštuju. Da su to odmah napravili, možda do rata ne bi ni došlo - poručuje jedan od najstariji­h sudionika proslave u Kninu, na koju je krenuo navečer iz Novske te nakon cijele noći provedene u vlaku i dana u Kninu istim prijevozom se vratio. Prije odlaska smo ga pitali otkud tajna vitalnog izgleda. - Jako volim mlade žene priznao nam je stidljivo. Na rastanku nam je rekao da možda izostavimo ovo o mladim ženama, jer svaki dan ide kod kćeri na ručak pa će ga špotati, ali se onda predomisli­o pa dodao neka se i to zna.

 ??  ?? PROSLAVA OLUJE Mirko je i ove godine bio u Kninu
PROSLAVA OLUJE Mirko je i ove godine bio u Kninu
 ??  ?? Mirko u uniformi hrvatskog vojnika
Mirko u uniformi hrvatskog vojnika
 ??  ?? NAJNOVIJA MAJICA Ovu majicu Mirko ima s ovogodišnj­e, 25., proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnost­i
BIO I U VUKOVARU Svake godine branitelj Mirko posjećuje i Vukovar kako bi i tamo odao počast žrtvama
POSJEĆUJE MIMOHODE Mirko ima kolekciju majica s raznih proslava Domovinsko­g rata
IMA I KAPE
U čitavoj kolekciji ima i kapu 15. protuoklop­ne topničko-raketne brigade HV-a ČESTO U KNINU Mirko je bio i na 19. obljetnici proslave oluje 2014. godine. I od tamo je kući donio majicu.
SJEĆA SE OUJEMirko svake godine odlazi na proslavu Oluje u Kninu i s tih proslava ima i majice. Bio je i na 20. obljetnici
BRANITELJ NOVSKE Iako mu je 89 godina, Mirko redovito sudjeluje i u mimohodu branitelja Grada Novske
NAJNOVIJA MAJICA Ovu majicu Mirko ima s ovogodišnj­e, 25., proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnost­i BIO I U VUKOVARU Svake godine branitelj Mirko posjećuje i Vukovar kako bi i tamo odao počast žrtvama POSJEĆUJE MIMOHODE Mirko ima kolekciju majica s raznih proslava Domovinsko­g rata IMA I KAPE U čitavoj kolekciji ima i kapu 15. protuoklop­ne topničko-raketne brigade HV-a ČESTO U KNINU Mirko je bio i na 19. obljetnici proslave oluje 2014. godine. I od tamo je kući donio majicu. SJEĆA SE OUJEMirko svake godine odlazi na proslavu Oluje u Kninu i s tih proslava ima i majice. Bio je i na 20. obljetnici BRANITELJ NOVSKE Iako mu je 89 godina, Mirko redovito sudjeluje i u mimohodu branitelja Grada Novske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia