24sata

SA SIZGOM SU OTISLE I NEKE TAJNE HAJDUKA...

RO LEGENDARNI FIZIOTERAP­EUT HAJDUKA I DOBRI DUH KLUBA ANDOLOM... ‘VIDIO SAM GROZNE OZLJEDE, ALI SPAŠAVAO I LJUDE NA CESTI’, PRIČAO NAM JE

- Piše: TOMISLAV GABELIĆ

Možemo razgovarat­i, ali ispričat ću ti samo 10 posto, sve ostalo ostaje zauvijek tajna, rekao mi je u svojem jedinom velikom intervjuu čovjek koji je godinama znao sve poljudske tajne. Hajdučku je obitelj u petak potresla vijest da je nakon kratke i teške bolesti umro Domeniko Sisgoreo (58). Legendarni fizioterap­eut, koji se brinuo o igračima i dobroj atmosferi u klubu 37 godina, a bio je i u stožeru reprezenta­cije. Znao je Sizgo sve: i za nepodopšti­ne Bake Sliškovića, i tko je najveći hipohondar, svjedočio je osvajanju Kupa 1991. u Beogradu, skalpelom je skidao grb s petokrakom na turneji po Australiji, čuvao s puškom Poljud od JNA, spašavao život legendarno­m vaterpolis­tu Mariju Budimiru kad je doživio srčani udar...

MASAŽA S POSEBNOM KREMOM

Ni danas ne znam zbog čega je pristao na intervju, jer sve je ostale, pa i mene, godinama odbijao. Pretpostav­ljam da je presudilo to što sam mu jednom čestitao osvajanje Kupa. Zagonetno me pogledao i upitao zašto baš njemu čestitam, a ja sam mu odgovorio da sam poprilično siguran kako je upravo on ubacio misteriozn­u drugu loptu u teren i zaustavio opasan kontranapa­d Dinama. Samo se zagonetno nasmijao i namignuo.

Kad je reprezenta­cija igrala u Ukrajini, Ćiro je izveo igrače na zaleđeni teren oko kojega su stajali policajci u krznenim šubarama. Sisgoreo je, po običaju, izašao u kratkim rukavima. Ćiro je poludio i zaustavio trening jer su se igrači smijali, a oružar Mesić mu je dobacio:

- Alo, lignjo, smrznut ćeš se.

- Kod nas u Dalmaciji jedemo svježe lignje, samo vi Zagorci jedete smrznute - nije mu ostao dužan

Sisgoreo, o čijim podvalama kruže legende. Jednom je stožeru Hajduka umjesto liganja servirao pohane komadiće gumene krpe, jednom sendviče od sira i pršuta između kojih je bila folija... Ipak, zaštitni znak mu je masaža kremom za zagrijavan­je, kojom svakom novom igraču “slučajno” dotakne međunožje, a onda bude skakanja i trke pod tuš. - Jednom mi se sprej ispraznio, ali sam igraču skinuo čarapu i prosiktao ‘šššššš’ kao da ga sprejam. Igrač je odmah ‘ozdravio’ i nastavio igrati - nasmijao se Sizgo.

BULJATA SAM DRŽAO 45 MINUTA Prošao je puno toga...

- Golmanu juniora lopta je slomila prst, kost mu je prošla kroz rukavicu. Marijanu Buljatu sam 45 minuta do dolaska Hitne pomoći držao nogu rastegnutu da mu kost ne probije kožu. Nakon jedne utakmice u Banjoj Luci smo Fabo Čukelj i ja izvukli čovjeka iz gorućeg automobila. U Splitu sam spašavao ženu koju je pokupio automobil na pješačkom. Najdraže podvale igračima rado se sjeća.

- Uoči kvalifikac­ija za Ligu prvaka od tableta Andola izrezao sam kvadratiće i rekao igračima da su to nove tablete od kojih će letjeti. Odigrali su vrhunski, a njih nekoliko mi je reklo da bi još dvije utakmice mogli odigrati.

 ??  ?? BLAŽ SLIŠKOVIĆ bio je najpoznati­ji boem u Hajdukovoj povijesti. I on se povjeravao Domeniku, ali sve je ostalo u povjerenju.
BLAŽ SLIŠKOVIĆ bio je najpoznati­ji boem u Hajdukovoj povijesti. I on se povjeravao Domeniku, ali sve je ostalo u povjerenju.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia