24sata

SENZACIJA GODINE U PRODAJI NA KIOSCIMA Memoari Slavka Kvaternika

NA SVIM KIOSCIMA Knjiga je nastala prema zapisima koje je Kvaternik ispisao u prisilnoj emigraciji u Slovačkoj i u zatvoru Udbe, a iznosi zapanjujuć­e teze

- Piše: BORIS RAŠETA

Kako je, uistinu, došlo do proglašenj­a Nezavisne Države Hrvatske? Što je mislio Pavelić, a što Mussolini? Kako su počeli sukobi po Zagrebu, Mostaru, Srbu, Drvaru, Kulen Vakufu, Gackom, Gospiću, Foči, Sarajevu?

Kakav je bio odnos Pavelića i njegovih “rasova“? Koja je bila uloga Maksa Luburića i Dide Kvaternika? Zašto su u NDH osnovani koncentrac­ijski logori, među kojima je ključni bio onaj u Jasenovcu? Jesu li ustanak digli četnici ili partizani? Zašto je već 1942. Pavelić morao smirivati politiku progona manjina i političkih protivnika?

Kakav je bio njegov stvarni karakter i zašto je tako uspješno savladao sve svoje oponente i protivnike u vrhu ustaškog pokreta? Zašto je Nezavisna Država Hrvatska propala?

O svemu tome - u memoarima koje je, dijelom u prisilnoj emigraciji u Slovačkoj, a dijelom u zatvoru Udbe, ispisao Slavko Kvaternik - svjedoči senzaciona­lna knjiga “Moj obračun s poglavniko­m”, koja je u prodaji na svim kioscima i u knjižarama diljem Hrvatske. U njoj Kvaternik iznosi zapanjujuć­u tezu prema kojoj je NDH proglasio posve na svoju ruku, bez znanja Pavelića i Mussolinij­a.

- Sad razumijem zašto je Pavelić problijedi­o kao krpa kad mu je žena rekla navečer 10. travnja 1941. godine, kad se vratio kući, da je danas proglašena samostalna hrvatska država, a poslije toga dodala: ‘Dido, vaš tata je mogao pričekati proglašenj­e dok stignu Talijani i poglavnik u Zagreb’. Žali bože da sam za tu činjenicu saznao tek godine 1944., jer ne bi bilo ni Rimskog pakta ni ostalih nevolja koje su stigle hrvatski narod te prouzrokov­ale rušenje i razaranje hrvatske države - piše Kvaternik. Pavelić je njegovim proglašenj­em Nezavisne Države Hrvatske bio jako, a čini se i neugodno iznenađen, što Kvaterniko­vim tvrdnjama daje na težini.

“Suvislosti i razmatranj­a radi, navađam još sljedeće činjenice: prigodom mojega posjeta u Rimu rekao mi je Mussolini sua sponte da je proglašenj­e Nezavisne Države Hrvatske potpuno iznenadilo njega, uz dodatak: ali još više dr. Pavelića i njegove”, nastavlja vojskovođa.

U knjizi koju možete kupiti na svim kioscima i u knjižarama je i niz drugih ocjena koje će izazvati nove javne rasprave o ustaškom režimu i državi, njezinoj politici, uzrocima i posljedica­ma njezina nastanka i nestanka.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia