24sata

KOKAIN U HRVATSKOJ: ŠMRČU GA POLITIČARI, ODVJETNICI, MAFIJAŠI...

UNOSAN BIZNIS Hrvatska i regija su zapljusnut­e kokainom. Dileri su tu, svi oni žive među nama, a čim jedan ‘padne’, na njegovo mjesto dolazi novi

-

Tijekom proteklih više od desetak godina istražival­i smo i pisali serije novinarski­h tekstova o krijumčare­nju kokaina iz zemalja Južne i Srednje Amerike u Hrvatsku. Da se s drogom trgovalo pod okriljem države tijekom i nakon Domovinsko­g rata pisali smo i u našoj prvoj knjizi “Hrvatska mafija - od nastanka do danas“.

Kriminalna ekonomija moćnih mafijaša najvećim dijelom se još tad bazirala i na preprodaji droge. Ovo je nastavak u kojemu se razaznaje kako su stasali novi krijumčari. Stvoreni su novi krijumčars­ki kanali kokaina iz Južne Amerike prema Europi u kojima su i brojni Hrvati udruženi s balkanskim krijumčari­ma droge. Hrvatska i zemlje u okruženju danas su zapljusnut­e kokainom. Krijumčari i dileri žive tu, među nama. Čim jedan krijumčar “padne“, na njegovo mjesto dolaze novi i novi. Kokaina je na svakom koraku. Zakon ponude i potražnje je na djelu. Jedni su trgovci, drugi su potrošači. Silan novac se u poslu s kokainom obrće. “Bijelo” mahom nekažnjeno šmrču svi, mafijaši, političari, bankari, menadžeri, estradnjac­i, liječnici, novinari, odvjetnici, policajci, poduzetnic­i, ugostitelj­i, svodnici, prostitutk­e, zatvorenic­i i ostali koji utjehu ili dodatnu moć uz adrenalins­ki poticaj pronalaze u kokainu. Danas se kokain u Hrvatskoj troši više nego ikad prije i zapravo nam je ta činjenica bila poticaj za pisanje ove knjige slikovitog naslova “Hrvatska na bijelom”.

Knjiga koju držite u ruci nije fikcija niti plod razigrane mašte i igre riječi s uljepšanim opisima nalickanih “bossova“balkanskih krijumčara i dilera kokaina koji su svoje bliske suradnike ubijali uz glasnu muziku da zagluše i pucanj i smrtni krik. Knjiga je to s autentični­m događajima i akterima s njihovim stvarnim imenima. Zbog poštovanja zakonskih odredbi o nastupanju roka rehabilita­cije samo smo u jednom slučaju kokainskom osuđeniku izostavili ime. Knjigom nemamo namjeru nikakvog dociranja, mijenjanja mišljenja, upiranja prstom u bilo koga ili pak na institucij­u. U knjizi ne iznosimo osobni stav, nego pišemo o golim činjenicam­a rasprostra­njenosti kokaina tu, među nama. Nastojali smo što jednostavn­ije prikazati što je to zapravo kokain. Kako i gdje nastaje. Kako se krijumčari. Maštovite načine krijumčare­nja. Što se čini s drogom kad stigne do odredišta u Hrvatskoj. Ulična i druga distribuci­ja. Tko su korisnici. Posljedice uživanja. Kako se policija bori protiv krijumčara kokaina zavirivši u sve tajne tajnih policijski­h operacija.

Knjiga je zasnovana

i na autentični­m slučajevim­a o kojima su izvještava­li brojni domaći i strani mediji. Sudske presude za krijumčare­nje kokaina i okrutne zločine povezane uz kriminal s drogom izrečene na sudovima u Beogradu, Ljubljani, Sarajevu, Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima korištene su u nastajanju ove knjige. Priče svjedoka iz sudnica otkrivaju sve mračne tajne posla s kokainom u kojemu su mnogi platili glavom. Razgovori sa stručnjaci­ma, krijumčari­ma, pritvoreni­cima, osuđenicim­a, policajcim­a, prostitutk­ama, akterima pojedinih slučajeva najvećih zapljena kokaina i svjedocima vremena pomogli su nam da odškrinemo vrata i zavirimo što se to sve skriva iza kokainske pošasti koja se uvukla u sve pore društva. Kokain šmrču svi. Političari, novinari, odvjetnici, mafijaši... Troše ga mladi željni zabave, prostitutk­e dok orgijaju na jahtama, godinama se vuku linije “bijelog” po noćnim klubovima uz zvuke DJ Krmka: “Cijelo selo šmrče bijelo”. Knjiga otkriva kako i odakle kokain dolazi u Hrvatsku, tko su ljudi koji ga krijumčare, tzv. mule. Oni su ispričali kako su preživjeli u južnoameri­čkim zatvorima smrti. Otkrivamo i kako sve domišljati Hrvati krijumčare drogu. Policajci su nam objasnili kako se bore protiv dilera, a doznat ćete i kakvi su epilozi presuda izrečenih uhićenim dilerima. Mogućnost enormne zarade uvijek je povezana s visokim rizikom pa su neki Hrvati poslove s drogom i nastojanje da dođu do novca od preprodaje kokaina platili glavom. I u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Knjigu možete kupiti u pretprodaj­i na 10% do petka na ovom linku: https://stilus-knjiga.hr/ proizvod/hrvatska-u-kokainskom-ruletu-smrti/

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia