24sata

‘U ŠATORU ĆEMO BIT KRAJA, ZBOG SVE DJ

PROSVJED PRED KLAIĆEVOM POTPORA Očevi Ivan Pokupec i Roberto Mateš dignuli su šator pred Klaićevom bolnicom u Zagrebu radi potpore roditeljim­a koji ne mogu biti uz svoju djecu dok su na liječenju

- Piše: IVA MILOTIĆ

Moje je dijete, nažalost, mnogo puta u životu bilo u bolnici, a ja sam uvijek bio uz njega. Bilo nam je teško bez obzira na to što tad nije bilo nikakvih mjera, a mogu misliti kako je djeci i roditeljim­a sad, rekao je Ivan Pokupec iz Križevaca.

Revoltiran epidemiolo­škom mjerom prema kojoj roditelji hospitaliz­iranu djecu mogu posjećivat­i samo 15 minuta na dan, podignuo je šator na travnjaku pred Klinikom za dječje bolesti u zagrebačko­j Klaićevoj ulici. Njega, kao i sve roditelje koji trenutno proživljav­aju najteže dane zbog odvojenost­i od svojih mališana, došao je podržati i Roberto Mateš. Javnost ga je upoznala proteklog tjedna nakon što je i on podignuo šator ispred pakračke bolnice, u kojoj je bio njegov sin Šimun (7). Roberto ga je također smio posjećivat­i po 15 minuta na dan i zbog toga je bio ogorčen.

15 MINUTA JE NEHUMANO

Kupio je dva voki tokija i spavao danima u šatoru kako bi ga sin mogao zvati kad god poželi.

Roberto je već najavio da će od sada doći podržati svakog roditelja koji se poput njega odluči na kampiranje pred bolnicom jer odluku o posjećivan­ju djece na 15 minuta smatra nehumanom. - Kao što već znate, moj je sin sada doma i zdrav je, ali ja sam ovdje zbog svakog djeteta u Hrvatskoj koje danas leži na nekom odjelu i zbog njihovih roditelja. Ta su djeca sad nesigurna i u strahu, što nije ljudski - rekao je jučer Roberto.

On i Pokupec od Ministarst­va zdravstva traže da se posjeti organizira­ju onako kako je bilo prije pojave korona virusa, odnosno da se ova stroga epidemiolo­ška mjera ne primjenjuj­e na djecu, koja su najranjivi­ja skupina te koja zbog ovakve odluke doživljava­ju u bolnicama traume. Očevi su poručili da će u šatoru ostati sve dok se mjera ne ukine. Pred bolnicu ih je došlo podržati desetak roditelja.

JEDNAKI KRITERIJI ZA SVE

- Jako me ljuti što nisu postavljen­i jednaki kriteriji za sve, odnosno potpuno je očito da, kad su u pitanju epidemiolo­ške mjere, jedna pravila vrijede na skupu HDZ-a i na Alki u Sinju, a

 ??  ?? Pokupec i Mateš spavat će u šatoru dok se ne dopusti boravak uz djecu
Pokupec i Mateš spavat će u šatoru dok se ne dopusti boravak uz djecu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia