24sata

GELOVIM NE TREBA

18,99 kn 45,99 kn 47,99 kn OSJETLJIVA KOŽA Pomnije se biraju sastojci dječjih gelova za tuširanje nego onih koje koriste odrasli 41,99 kn

- Piše: IVAN NEMET, kemičar

DOVE

Sadrži njegujuće i ovlažujuće ekstrakte aloje i cretne breze za dobru hidratacij­u kože. Konzervira­n je i ima nekoliko mirisnih sastojaka. Nježan za mirkobiom kože i ne sadrži natrijev tenzid SLES.

250 ML:

NIVEA

Djeci je namijenjen ovaj gel s ekstraktom nevena, a nema razloga da ga ne koriste odrasli. Sadrži i njegujući glicerol te konzervans­e protiv kvarenja, a nema alkohola, parabena i bojila prema deklaracij­i.

500 ML:

JOHNSON’S

Ovaj gel za pranje kose i tijela za djecu i novorođenč­ad je hipoalerge­n i pH uravnoteže­n. Sadrži njegujući ekstrakt pamuka.

Valjan je do godine nakon otvaranja, parfumiran i konzervira­n.

500 ML:

Pripravci za čišćenje kože i kose, popularno nazvani gelovi za tuširanje koriste se za uklanjanje nečistoće, izlučevina te odbačenih stanica kože.

Djeluju i antiseptič­ki tako što uklanjaju bakterije, a često se govori i da njeguju kožu, što treba uzeti s rezervom. Sastoje se od vode i tvari koje peru, sličnih sastojaka koji su i u drugim pripravcim­a za osobnu higijenu, primjerice sapunima, no blaži su i prilagođen­i čestoj uporabi. Sadrže i ugušćivače, kako bi se gel lakše

HIPP

Gel za pranje kose i tuširanje sadrži njegujući ekstrakt badema, a nema mirisne sastojke i eterična ulja koja bi mogla izazvati alergijsku reakciju. Nema ni konzervans­a, bojila, emulgatora ni sapuna.

400 ML: koristio, a to je najčešće kuhinjska sol. Mirisi su najčešće s voćnim i cvjetnim notama. U pravilu nisu snažni i dugotrajni, kao oni kod parfema, no zadržavaju se određeno vrijeme na koži.

TEMPERATUR­A VODE

Pri uporabi ovih proizvoda treba paziti na količinu i učestalost pranja te ne koristiti pretoplu vodu zato što sadrže tvari koje uklanjaju i prirodni sloj masnoće, a pretopla

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia